U EU-u će 2022. biti proizvedeno 3,6 milijardi doza cjepiva protiv COVID-a

13:04 / 08.12.2021.

Autor: B.A./Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Tomislav Miletić / PIXSELL

Proizvođači cjepiva u Europskoj uniji trebali bi iduće godine proizvesti 3,6 milijardi doza cjepiva protiv COVID-a, a u svijetu bi ih trebalo biti proizvedeno više od 20 milijardi, rekla su u srijedu dva visoka europska dužnosnika. 


Države članice EU-a cijepe građane tzv. booster dozama nakon što je u potpunosti cijepljeno gotovo 70 posto stanovnika. S druge strane, u Africi je cijepljeno samo 7 posto ljudi, prema podacima EU-a.


- U Europi ćemo proizvesti mnogo više nego što nam je potrebno, rekao je europski dužnosnik na konferenciji za novinare, dodajući da davanje tzv. booster doza u Uniji nije u suprotnosti s ciljem cijepljenja svih u svijetu jer ima dovoljno cjepiva.


Tvornice u EU-u proizvest će iduće godine 3,6 milijardi doza cjepiva protiv COVID-a, u odnosu prema tri milijarde ove godine, rekao je dužnosnik.


Najveći proizvođači cjepiva u Europi za sada su Pfizer i BioNTech.


Tvornice u Europi imaju i AstraZeneca, Moderna, Johnson & Johnson i Novavax.


Drugi dužnosnik rekao je kako EU procjenjuje da će 2022. u svijetu biti proizvedeno više od 20 milijardi doza cjepiva protiv COVID-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!