12:31 / 20.04.2020.

Autor: Miro Aščić/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

U Europi počinje ublažavanje mjera

Foto: REUTERS/Wolfgang Rattay

Foto: REUTERS/Wolfgang Rattay

Foto: - / REUTERS

60 milijuna Talijana već 6 tjedana živi u potpunoj karanteni. Policijske kontrole su posvuda, a poštovanje ograničenja kretanja nadgleda se dronovima i helikopterima.
Broj zaraženih koronavirusom u svijetu približava se 2,5 milijuna. I dalje je najteže u SAD-u. Njemačka je jučer zabilježila najmanje novozaraženih od 16. ožujka, a broj novih slučajeva stabiliziran je i u Španjolskoj i Italiji. Zbog toga zemlje diljem Europe pripremaju ublažavanje mjera.

Šezdeset milijuna Talijana već 6 tjedana živi u potpunoj karanteni. Policijske kontrole su posvuda, a poštovanje ograničenja kretanja nadgleda se dronovima i helikopterima. Prazne su ceste, parkovi, gradski trgovi.

- Građani su se dobro prilagodili i nadam se da će ovako nastaviti i u idućim danima, rekao je policajac u Rimu.

Karantena je na snazi do 3. svibnja. Premijer Conte pozvao je Europsku uniju da u eurozoni izda zajedničke obveznice kako bi pokazala solidarnost. Talijansko gospodarstvo u teškoj je situaciji, a hotelijeri i ugostitelji nadaju se kakvoj-takvoj turističkoj sezoni

- Razmak mora biti 3 metra od jednog do drugog suncobrana, uključujući i prolaz, rekao je vlasnik suncobrana.

Predsjednik Zeman Česima je poručio da se ove godine ne trebaju nadati plavom moru, već da uživaju u ljepotama vlastite zemlje jer će putovanje u druge države biti zabranjeno, iako su putničke agencije zatražile da se dopusti barem putovanje u Slovačku i Hrvatsku.

I austrijska turistička industrija priprema se za otvaranje zemlje. Hoteli i ugostiteljski objekti mogli bi se postupno početi otvarati sredinom svibnja, ali turizam će trebati novi koncept.

- Imat ćemo samo pola stolova i morat ćemo navečer zatvoriti. Bit će to teško za nas, naglasio je ugostitelj Franz Grossauer.

- Smanjenje broja zaraženih vrlo je pozitivno i razmišljamo kako postupno pokrenuti turizam, kazala je austrijska ministrica turizma Elizabeth Köstinger.

U Njemačkoj su od danas na snazi nove mjere. Zemlja se postupno, ali oprezno otvara, zbog čega gospodarstvo trpi veliku štetu. Ova pivovara zatvorena je nakon više od 400 godina.

- Pogođene su pivovare diljem zemlje, ključno je koliko su ovisne o restoranima, rekao je Holger Eichele iz udruženja njemačkih pivovara.

I Amerikanci imaju sve manje strpljenja za karantenu i traže otvaranje zemlje. Prosvjedi su održani diljem SAD-a, u Arizoni, Uti, Michigenu, Minesoti...

- Imao sam restoran sa 121-im zaposlenikom. Nitko nije dobio koronavirus, ali zato svaki drugi pati zbog toga što smo ga zatvorili, kazao je ugostitelj iz SAD-a.

Predsjednik Trump kaže da bi se Amerika mogla uskoro otvoriti, a blizu je i postizanja sporazuma s demokratima o drugom paketu pomoći gospodarstvu.

- Razgovarao sam s Angelom. Oni počinju s otvaranjem poput nas. Razgovarao sam s velikim brojem guvernera. Oni čine isto i zbog toga sam sretan, rekao je predsjednik SAD-a Donald Trump.

Trump je rekao da je spreman pomoći i Iranu u borbi protiv koronavirusa ako to Teheran zatraži.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!