08:29 / 29.05.2020.

Autor: I.D./HINA

U Europi se otvaraju barovi, američko gospodarstvo počinje se oporavljati

Foto: Alexandra_Koch/Pixabay

Foto: Alexandra_Koch/Pixabay

Foto: - / -

Francuski premijer je najavio otvaranje barova i restorana od 2. lipnja, ali uz ograničenja, napose u Parizu. Američko gospodarstvo, koje je na koljenima, u četvrtak se ipak, čini se, počelo polako oporavljati.
U Europi se u četvrtak nastavilo popuštanje mjere ograničenog kretanja zahvaljujući slabljenju pandemije koronavirusa, što odudara od novih rekorda srušenih u Latinskoj Americi i podatka o 100.000 umrlih u Sjedinjenim Državama.

- Sve o koronavirusu

Američko gospodarstvo, koje je na koljenima, u četvrtak se ipak, čini se, počelo polako oporavljati jer je prvi put od izbijanja krize Covida-19 počeo padati broj nezaposlenih koji primaju novčanu pomoć.

No on je ipak na povijesno visokoj razini: 41 milijun Amerikanaca ostalo je bez posla - neki privremeno - otkad je sredinom ožujka uvedena karantena u toj zemlji najteže stradaloj u svijetu od pandemije.

Francuski premijer Edouard Philippe najavio je zahvaljujući "dobrim" sanitarnim rezultatima, otvaranje barova i restorana od 2. lipnja, ali uz ograničenja, napose u Parizu.

- Sloboda će napokon biti pravilo, a zabrana iznimka, rekao je.

U isto vrijeme, nagli porast broja novooboljelih u Južnoj Koreji i na Šri Lanki upozorava na opasnost ponovnog širenja pandemije.

Strah od "drugog vala" zaraze

Bolest Covid-19 koja se u prosincu pojavila u Kini odnijela je više od 357.000 života, a dijagnosticirano je više od 5,7 milijuna slučajeva u svijetu, pokazuje izračun agencije France Pressea na temelju službenih izvora.

Sjedinjene Države su u srijedu premašile 100.000 umrlih od gotovo 1,7 milijuna oboljelih, ali su stručnjaci suglasni da su službeni podatci najvjerojatnije manji od stvarnih.

Novi slučajevi bolesti zabilježeni u četvrtak u Južnoj Koreji i na Šri Lanki ponovo su potaknuli zabrinutost zbog mogućeg "drugog vala" zaraze od kojeg strahuju sve zemlje.

U Južnoj Koreji je u jednom danu otkriveno 79 novih slučajeva, što je najviše od 5. travnja. Korejske vlasti, koje su se pokazale uspješne u borbi s pandemijom, odmah su vratile zabrane koje su nedavno bile ukinule.

I na Šri Lanki se ponovo uvodi karantena pošto su 252 Šrilančana bila pozitivna na testiranju od 460 koji su se ovog tjedna vratili iz Kuvajta.

Francuska otvara barove uz određene uvjete, velika događanja zabranjena

U Europi, gdje je virus dosad pokosio više od 175.000 ljudi, pad broja umrlih i zaraženih omogućio je sve brže popuštanje mjera. Europska komisija je u srijedu objavila izniman plan oporavka vrijedan 750 milijarda eura, najveći koji su dvadesetsedmorica dosad iznijela. No još se moraju dogovoriti o njegovim uvjetima. Prvi korisnici bit će Italija i Španjolska, dvije zemlje teško stradale u pandemiji.

U Francuskoj je premijer opširno izložio drugu fazu plana izlaska iz izolacije.
Od 2. lipnja ukida se ograničenje kretanja unutar zemlje, a barovi i restorani koji su bili zatvoreni od 15. ožujka moći će raditi uz određene uvjete, osim na pariškom području gdje će raditi samo terase.

Istog dana u Francuskoj se otvaraju muzeji i kulturne ustanove. Nošenje maske je obavezno, pa tako i u kazalištima i kinima. Bazeni i športski objekti otvarat će se postupno, kao i školske ustanove. No budući da je zabrana okupljanja više od 10 ljudi još na snazi, velika događanja su i dalje zabranjena.

Britanski premijer Boris Johnson najavio je u četvrtak dodatno ublažavanje mjere ograničenog kretanja koje u Engleskoj stupa na snagu od idućeg tjedna.

Zemlje na jugu Europe, gdje je velik udio turizma u BDP-u, postupno najavljuju ukidanje restrikcija. Rim se zauzima da se 15. lipnja ponovo otvore unutarnje granice na čitavom području EU-a. U međuvremenu Talijani opet mogu uživati na suncu u svojim glasovitim "gelatima", a jedan je milanski proizvođač sladoled od bijele čokolade i umaka od pistacije nazvao Covid-19.

Rusija je pak u četvrtak službeno premašila broj od 4.000 umrlih od koronavirusa i rekla da se potvrđuje pad dnevnog broja novozaraženih. No u Sankt Peterburgu, drugom po veličini gradu u zemlji i drugom najteže stradalom nakon Moskve i okolice, mnogi oboljeli i dalje pristižu, doznaje se od više izvora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!