U Europolovoj akciji zaplijenjena 1534 prepravljena pištolja

14:55 / 14.01.2022.

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Kiattipong / Shutterstock

U međunarodnoj operaciji snaga za suzbijanje nezakonite trgovine prepravljenim oružjem za uzbunjivanje i signalizaciju, provedenoj u Europolovoj koordinaciji od 13. do 17. prosinca 2021., zaplijenjeno je 1534 komada vatrenog oružja, izvijestilo je Ravnateljstvo policije RH.

Tijekom operacije u koordinaciji Europola, u kojoj su bile uključene snage za provedbu Zakona usmjerenoj na nezakonitu trgovinu prepravljenim oružjem za uzbunjivanje i signalizaciju iz 24 zemlje, zajedno s Eurojustom i Europskom komisijom, pretraženo je više od 260 domova u kojima je pronađeno 1534 plinskih pištolja i pištolja za uzbunjivanje, 17.464 komada streljiva i 6550 kilograma pirotehničkih sredstava, navodi se u priopćenju.


Na meti operacije Conversus, koju je vodila rumunjska nacionalna policija u okviru Europske multidisciplinarne platforme za borbu protiv kaznenih djela (EMPACT), bili su pištolji koji ispaljuju lažne metke, a koji su postali omiljeno oružje kriminalaca jer se lako mogu prepraviti u oružje koje ispaljuje pravo streljivo.


Vjeruje se da je takvim vatrenim oružjem u srpnju prošle godine u Amsterdamu ubijen nizozemski reporter crne kronike, ističe Ravnateljstvo policije.


Većina zaplijenjenog oružja koje ispaljuje lažne metke u EU uvezena iz Turske


Policija precizira da je donedavno većina zaplijenjenog oružja koje ispaljuje lažne metke bila uvezena u Europsku uniju iz Turske, koja je u međuvremenu izmijenila svoje zakonodavstvo kako bi odgovorila na ovu prijetnju.


Nakon uvoza u EU, takvo oružje se u pravilu prodaje na zakonitom tržištu po niskim cijenama, nakon čega se nezakonito šalje u druge zemlje u kojima je za nabavu, uvoz i posjedovanje takvog vatrenog oružja potreba dozvola, dodaje policija.


Akcijskom tjednu u prosincu 2021. prethodile su pripremne operativne aktivnosti početkom prošle godine, usmjerene na identifikaciju kupaca i trgovaca uključenih u ovu nezakonitu trgovinu.


Rumunjska nacionalna policija je zajedno sa svojim bugarskim i makedonskim kolegama prikupila podatke o trgovcima koje je zatim analizirao Europol kako bi otkrio kupce i sumnjive transakcije. 


U koordiniranoj akciji sudjelovale su Rumunjska, Bugarska, Belgija, Cipar, Češka, Njemačka, Danska, Estonija, Grčka, Španjolska, Francuska, Finska, Hrvatska, Mađarska, Litva, Luksemburg, Latvija, Nizozemska, Poljska, Portugal, Švedska, Albanija, Bosna i Hercegovina, Švicarska, Norveška, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija, Ukrajina i Kosovo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!