21:10 / 30.10.2020.

Autor: Hina/HRT

U Francuskoj mjere sigurnosti na najvišem stupnju

Foto: REUTERS/Eric Gaillard/Pool

Foto: REUTERS/Eric Gaillard/Pool

Foto: - / REUTERS

Vijeće za obranu potvrdilo je da će od ponedjeljka prefektima na raspolaganju biti 7000 pripadnika redarstvenih snaga.
Nakon zaprepaštenja i uznemirenosti koje je džihadistički napad na crkvu u Nici potaknuo diljem svijeta, Francuska je svoje državljane koji žive u inozemstvu pozvala na oprez i pojačala nadzor nad svojim teritorijem, bogomoljama i školama.

- Neposredna opasnost od napada (najviši stupanj u francuskom sigurnosnom planu) upućen je jučer navečer svim našim državljanima u inozemstvu, gdje god bili, jer prijetnja je posvuda, rekao je u petak francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian nakon sjednice vijeća za obranu kojim je predsjedao Emmanuel Macron.

➡️ Francuska policija ubila muškarca koji je prijetio oružjem blizu Avignona
➡️ Francuska izražava solidarnost sa žrtvama u Nici

Vijeće za obranu, koje se sastalo u petak, potvrdilo je da će od ponedjeljka prefektima na raspolaganju biti 7000 pripadnika redarstvenih snaga, od kojih je polovina iz pričuvnog sastava žandarmerije, kako bi zajamčili sigurnost, rekao je ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin. Dodao je kako nisu u ratu s religijom nego "islamističkom ideologijom".

Sigurnosne mjere u blizini kršćanskih bogomolja bit će "pojačane" ovog vikenda, u povodu katoličkog blagdana Svih svetih, 1. studenog. I škole će biti pod posebnom zaštitom, a nastava počinje u ponedjeljak nakon praznika za Sve svete, izvijestila je agencija AFP.

Nica je u četvrtak zavijena u tugu poslije ubojstva triju osoba u crkvi, četiri godine nakon islamističkog napada 14. srpnja 2016. u kojemu je ubijeno 86 ljudi u tom gradu na Azurnoj obali. Tunižanin (21) Brahim Issaoui nasmrt je izbo nožem dvije žene, šezdesetogodišnjakinju i 44-godišnju Brazilku koja godinama živi u Nici, Simone Barreto Silvu, samohranu majku troje djece, te sakristana bazilike Vincenta Loquesa (55), oca dviju djevojčica.

Policija je teško ranila napadača, koji je prevezen u bolnicu. Iako su motivi napada nepoznati, njegovo kretanje u posljednje vrijeme nije tajna. Francuski i talijanski izvori navode da je 20. rujna ilegalno ušao u Europu s talijanskog otoka Lampeduse. Odatle je 9. listopada došao u Bari, gdje mu je određen izgon u roku od sedam dana. Tada mu se gubi trag, sve do srijede, kada je nazvao brata Yassinea u Sfaxu, u Tunisu.

➡️ Napadač iz Nice imao je iskaznicu talijanskog Crvenog križa

- U Francusku je stigao (u srijedu) oko 20 sati. Rekao je da ide u Francusku jer će ondje lakše naći posao, izjavio je u petak za AFP njegov brat Yassine Issaoui, koji nije mogao shvatiti što se dogodilo s bratom koji se prije dvije godine okrenuo vjeri nakon što je otvorio manju neformalnu benzinsku crpku. Obitelj napadača je u Sfaxu rekla da je Brahim razgovarao s njima putem videopoziva nekoliko sati prije napada. Nije pokazivao nikakve znakove da planira učiniti nešto nasilno, rekli su. Za Reuters su izjavili da su šokirani saznanjem da je počinio takav nasilan zločin.

Je li napadač djelovao sam? Iz izvora bliskog istrazi doznaje se da 47-godišnjak koji je u četvrtak uhićen pod sumnjom da je bio u vezi s mladim Tunižaninom, nije povezan s napadom. No potraga za mogućim pomagačima mogla bi napredovati zahvaljujući dvama mobilnim telefonima pronađenim u njegovoj blizini zajedno s Kuranom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!