08:16 / 06.12.2021.

Autor: HRT/Hina

U Italiji necijepljeni ne mogu koristiti javni prijevoz bez COVID potvrda

COVID potvrda

COVID potvrda

Foto: Denis Balibouse / REUTERS

U Italiji su stupile na snagu strože mjere protiv koronavirusa koje će isključiti necijepljene osobe iz mnogih javnih aktivnosti pa one neće moći koristiti ni javni prijevoz bez COVID potvrda. Također, samo oni koji su se cijepili ili preboljeli COVID-19 mogu jesti u restoranima, ići u kino, izlaziti u klubove i gledati nogometne utakmice na stadionima.

Vlada premijera Marija Draghija donijela je nova pravila krajem studenog, a ostat će na snazi do 15. siječnja. Pravila se odnose i na korištenje javnog prijevoza i boravak u hotelima. Primjerice, do sada su putnici koji putuju vlakom na duljoj relaciji morali pokazati da su se cijepili, preboljeli COVID-19 ili negativan test na koronavirus. 'Zelena potvrda' potrebna je i za vožnju podzemnom željeznicom, autobusima i vlakovima u međugradskom prijevozu.

Mjere se ne odnose na djecu mlađu od 12 godina jer se ona još ne mogu cijepiti. No prema vladinim planovima, mogla bi se početi cijepiti od 16. prosinca. Talijanski medicinski regulator već je odobrio cjepivo Pfizera/BioNTecha u manjoj količini za djecu od pet do 11 godina.

Od 15. prosinca krenut će obvezno cijepljenje školskog osoblja, policajaca i vojnika. Cijepljenje djelatnika u zdravstvenom sektoru obvezno je od travnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!