19:48 / 17.04.2020.

Autor: V.K./Hina

U Italiji porastao broj mrtvih od Covida-19, broj novozaraženih stabilan

Foto: REUTERS/Manuel Silvestri

Foto: REUTERS/Manuel Silvestri

Foto: - / REUTERS

U petak se broj umrlih od Covida-19 u Italiji povećao za 575 dok je dan ranije bilo 525 smrtnih slučajeva a broj novozaraženih blago je pao s 3786 na 3493.
U petak se broj umrlih od Covida-19 u Italiji povećao za 575 dok je dan ranije bilo 525 smrtnih slučajeva a broj novozaraženih blago je pao s 3786 na 3493.

Podaci  o umrlima i novozaraženim od petka potvrđuju uglavnom stabilno stanje posljednjih 12 dana.   

Ti brojevi  znatno su niži od onih s vrhova krivulje zaraženih i umrlih dostignutih krajem ožujka, no smanjenje se nije nastavilo kako se nadalo u Italiji koja je u karanteni već gotovo šest tjedana. 

Ukupan broj mrtvih od početka širenja bolesti 21. veljače povećao se u petak na 22.745, objavila je talijanska Civilna zaštita, što je drugi najveći broj umrlih od zaraze novim koronavirusom nakon Sjedinjenih Država.

Broj službeno potvrđenih slučajeva zaraze popeo se na 172.434 i treći je u svijetu iza SAD-a i Španjolske.

Na intenzivnoj njezi je u petak bilo 2812 oboljelih a u četvrtak ih je bilo  2936 a to je 14. dnevni pad za redom  

Izliječenima je proglašeno 42.727 osoba a dan ranije ih je bilo 40.164.

Restriktivne mjere produžit će se do 3. svibnja

Talijanska vlada je najavila da će produžiti postojeće restriktivne mjere protiv širenja koronavirusa do 3. svibnja, no neke talijanske pokrajine prijete da će samostalno djelovati u smjeru ukidanja nekih mjera. Vlada za sada nije iznijela plan kojim tempom i u kojoj mjeri će restrikcije biti ukidane.

Luca Zaia iz desne Lige, čelnik sjeverne pokrajine Veneto, koja je ostvarila značajan napredak u stavljanju epidemije pod kontrolu, rekao je da želi relaksirati mjere prije 3. svibnja.

- Karantena više ne postoji, rekao je Zaia novinarima, referirajući se na vladinu odluku od prošlog tjedna o mogućnosti pokretanja određenih poslova. Od utorka su u nekim talijanskim pokrajinama otvorene knjižare, trgovine uredske opreme i trgovine dječje robe.

Čelnik južne pokrajine Kampanije, čije je sjedište Napulj, Vincenzo De Luca iz vladajuće lijevo centrističke Demokratske stranke, kazao je da će Kampanija, ako sjeverne pokrajine neće poštovati nametnute restrikcije, "zatvoriti svoje granice" i zabraniti ulaz u pokrajinu osobama koje u njoj ne žive.

Nuklearni fizičar Paolo Branchini, koji je proučavao trend novozaraženih i novih smrtnih slučajeva, rekao je za list Corriere della Sera da je karantena prvotno usporila širenje, ali da je sada "iscrpila svoj pozitivni učinak". Dodao je da je,  budući da je glavni izvor novih infekcija obitelj, jedini način za smanjenje broja umrlih i novozaraženih smještanje svih pozitivnih osoba u posebne centre kako bi se odvojili od članova obitelji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!