U Italiju stiglo više od 500 migranata

11.12.2022.

13:19

Autor: P.F./Hina/HRT

Spasilački brod 'Geo Barents'

Spasilački brod 'Geo Barents'

Foto: Maurizio Debanne / Doctors Without Borders / Reuters

Italija, zagovornica oštre migracijske politike, primila je više od 500 migranata pošto je dopustila pristanak spasilačkim brodovima Geo Barents i Humanity 1 u lukama na jugu zemlje zbog loših vremenskih uvjeta na moru.

Brod Geo Barents, kojim upravljaju Liječnici bez granica (MSF) i na kojem je bilo 248 migranata, stigao je u Salerno u jugozapadnoj regiji Kampaniji, priopćio je MSF.

Humanity 1, još jedan spasilački brod kojim upravlja dobrotvorna organizacija SOS Humanity, pristao je u lučkom gradu Bariju nakon što su mu talijanske vlasti dale odobrenje.

Putovanje je bilo vrlo teško i brod se suočio s valovima do tri metra i jakim vjetrovima, objavio je SOS Humanity na Twitteru i potvrdio dolazak broda s 261 migrantom.

Brodovi koji spašavaju migrante na Sredozemnom moru izazov su za novu talijansku desničarsku vladu pod premijerkom Giorgiom Meloni.

Prošli mjesec je bilo napetosti sa susjednom Francuskom nakon što je Italija odbila prihvatiti brod koji je potom pristao u Francuskoj.

Odluka da se ovim brodovima dopusti pristanak u talijanskim lukama temeljila se na lošim vremenskim uvjetima i rizicima s kojima su se suočili migranti i posada na brodu, a ne na promjeni politike, rekli su izvori iz talijanskog ministarstva unutarnjih poslova.

Izvori su prozvali spasilačke brodove da olakšavaju ekonomskim migrantima dolazak do Italije te da idu na ruku trgovini ljudima.

Ministarstvo radi na novim propisima za zaštitu talijanskih granica i zaustavljanje krijumčara ljudi, dodali su.

Četrnaestogodišnji dječak, koji je putovao sam, helikopterom je prebačen iz Geo Barentsa na Siciliju jer je imao akutne bolove u trbuhu, priopćio je u petak MSF.

Na istom brodu je u srijedu rođena beba koja je kasnije s majkom i troje braće i sestara prebačena u Italiju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!