10:59 / 23.10.2019.

Autor: M.Š./HRT

U kamionu u Velikoj Britaniji pronađena tijela 39 osoba

Foto: REUTERS/Hannah McKay

Foto: REUTERS/Hannah McKay

Foto: - / REUTERS

Britanska policija objavila je da je uhitila muškarca osumnjičenog za ubojstvo, a nakon što je pronađeno 39 tijela u kamionu u istočnom Londonu, javlja Reuters.
U industrijskoj zoni istočno od Londona noćas je pronađen kamion s 39 ljudskih trupala, a vozač je uhićen zbog ubojstva, objavila je britanska policija.

Radi se o 38 odraslih i jednom adolescentu. Vozač kamiona, podrijetlom iz Sjeverne Irske i star 25 godina, u pritvoru je.

Po prvim informacijama, kamion, otkriven u Graysu u Essexu, oko 35 km istočno od Londona, je iz Bugarske. Ušao je u Britaniju 19. listopada u Holyheadu, luci na zapadnoj obali zemlje.

Policija pretpostavlja da je riječ o ilegalnim migrantima jer je, kažu, ulazak u Britaniju preko luke Holyheada dosta neuobičajena ruta. Većina prometa s istoka Europe teče preko Calaisa i Dovera, no tamo su provjere i kontrole puno jače pa je ova dulja trasa, tvrdi policija, ipak lakši način za ilegalni ulazak u Britaniju. Bugarska policija objavila je da je upoznata sa slučajem i da provode istragu.

Britanski premijer Boris Johnson rekao je da je užasnut tim tragičnim događajem. Ministar unutarnjih poslova Priti Patel rekao je da je šokiran i tužan te da se provodi istraga o tome kako se tako strašan događaj mogao dogoditi.

U kolovozu 2015., 71 migrant podrijetlom iz Sirije, Iraka i Afganistana pronađen je mrtav u kamionu hladnjači u Austriji. Vlasti su razotkrile mrežu krijumčara ljudima koju je vodio Afganistanac u dobi od tridesetak godina. Žrtve su htjele otići u Njemačku, a ukrcane su u Mađarskoj nedaleko od granice sa Srbijom.

Nagurani u samo 14 metara četvornih, ugušili su se u manje od tri sata. Kamion je pronađen sutradan napušten na rubu austrijske autoceste u blizini Parndorfa, na mađarskoj granici. Mađarsko pravosuđe osudilo je na doživotni zatvor četvoricu glavnih krijumčara iz te mreže.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!