10:34 / 05.04.2020.

Autor: M.Š./Hina

U karanteni i drugi migrantski kamp u Grčkoj

Foto: REUTERS/Elias Marcou/File Photo

Foto: REUTERS/Elias Marcou/File Photo

Foto: - / REUTERS

Grčka je u nedjelju stavila u karantenu i drugi migrantski logor nakon potvrde da je 53-godišnji muškarac pozitivan na novi koronavirus, objavilo je ministarstvo za migracije.
Grčka je u nedjelju stavila u karantenu i drugi migrantski logor nakon potvrde da je 53-godišnji muškarac pozitivan na novi koronavirus, objavilo je ministarstvo za migracije.

Radi se o Afganistancu koji s obitelji živi u kampu Malakasa, zajedno sa stotinama drugih ilegalnih migranata i tražitelja azila.

Kako javlja Reuters, prebačen je u bolnicu u Ateni, a zdravstvene vlasti nastavljaju testirati sve osobe koje su s njim bile u kontaktu. Agencija za javno zdravstvo pokušat će otkriti kretanje virusa.

Dan ranije su grčke vlasti stavile u karantenu i migrantski logor Ritsona nakon što je na Covid-19 bilo pozitivno 20 azilanata.

Kamp Malakasa, 40 kilometara sjeveroistočno od Atene, biti će u karanteni dva tjedna. Policiji koja čuva kamp biti će poslano pojačanje.

Grčka je bila glavna ulazna točka za više od milijun ljudi tijekom migrantskog vala 2015./2016.

Diljem zemlje u u migrantskim logorima i prihvatnim centrima živi ih oko 110.000, a 40.000 od tog broja u pretrpanim logorima na pet otoka.

Za sada nema zabilježenih slučajeva zaraze na otocima, no humanitarne udruge pozivaju Atenu da te ljude evakuira jer bi u slučaju izbijanja zaraze zbog teških uvjeta u logorima bilo "nemoguće" obuzdati širenje Covida-19.

Prvi slučaj zaraze u Grčkoj zabilježen je krajem veljače. Od tada su potvrđena 1673 slučaja oboljenja. Do sada je umrlo je 68 ljudi.

U izolaciji 715 migranata u BiH

U susjednoj BiH, u Unsko-sanskoj županiji se od četvrtka zbog sumnji na koronu u izolaciji nalazi 715 ilegalnih migranata smještenih u izdvojene prostorije.

Ministrica zdravstva u toj županiji Nermina Ćemalović kazala je kao je najveći pritisak na prihvatni centar "Miral" u Velikoj Kladuši, predviđen za smještaj oko 1100 migranata.

- Prije nekoliko dana oko 200 migranata je prešlo preko ograde i jednostavno ušlo u kamp. Oni su se vratili iz Slovenije i odmah su stavljeni u izolaciju. Pratimo razvoj situacije u tim prostorima za izolaciju i za sada smo evidentirali četiri blaga klinička slučaja i to dva u "Miralu" i dva u "Sedri", kazala je tada Ćemalović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!