17:54 / 09.12.2020.

Autor: D.D./Hina/AFP

U Luksemburgu restrikcije produljene do 15. siječnja

Foto: Andreas Gebert/REUTERS

Foto: Andreas Gebert/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Luksemburg zbog brzine širenja Covida-19 odlučio produljiti mjere do 15. siječnja.
Luksemburg, europska zemlja u kojoj se virus najbrže širi, odlučio je u srijedu da će barem do 15. siječnja produljiti mjeru ograničavanja skupova i društvene interakcije radi suzbijanja pandemije.

➡️ Srbija: Preminula 54 pacijenta, još 7804 zaražene osobe
➡️ Prvi "covid testirani" let stigao iz New Yorka u Rim
➡️ WHO: Prije koronavirusa 70 posto smrtnih bolesti bile su nezarazne

-
Broj zaraženih je prevelik da bismo sada razmišljali o popuštanju, rekla je ministrica zdravstva Paulette Lenert nakon sastanka vlade posvećenog epidemiološkoj situaciji.

Zbog toga će restorani, barovi, športske dvorane, kina i kazališta ostati zatvoreni do 15. siječnja.

Usto, broj posjetitelja u kući i dalje je ograničen na dva, unatoč božićnim i novogodišnjim blagdanima, a na snazi ostaje policijski sat od 23 sata do 6 sati.

Ove su odluke uvedene krajem studenog kada je vlada Velikog Vojvodstva postala svjesna razmjera drugog vala pandemije.

Podatci Europskog središta za sprječavanje i za kontrolu bolesti pokazuju da je Luksemburg u srijedu imao stopu pojavnosti od gotovo 1200 slučajeva na 100.000 stanovnika u zadnja dva tjedna, što je najviše u Europi, više nego u Hrvatskoj (1149) i u Litvi (1115).

U toj zemlji s oko 600.000 stanovnika prijavljene su 38.864 zaražene osobe i 369 umrlih, pokazuju najnoviji službeni podatci.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!