16:10 / 28.09.2020.

Autor: V.K./Hina

U Madridu 1,1 milijun stanovnika ne smije izlaziti iz kvartova

Foto: EUTERS/Sergio Perez

Foto: EUTERS/Sergio Perez

Foto: - / -

Oko 1,1 milijun stanovnika u Madridu i okolici smije napuštati svoje kvartove jedino zbog nužnih stvari, poput odlaska na posao, nakon što su mjere za suzbijanje koronavirusa proširene na dodatne dijelove grada.
Oko 1,1 milijun stanovnika u Madridu i okolice smije napuštati svoje kvartove jedino zbog nužnih stvari, poput odlaska na posao, nakon što su mjere za suzbijanje koronavirusa proširene na dodatne dijelove grada.

U Europi se broj zaraženih penje, u svijetu blizu milijun žrtava
Je li u Europi počeo jesenski val pandemije?

Dosad su te mjere zahvaćale 850.000 stanovnika na jugu i jugoistoku, pretežno naseljenima radnicima i imigrantima, a od ponedjeljka ujutro pridodano im je dodatnih 167.000 stanovnika, također na jugoistoku.

Stanovnici tih četvrti smiju izlaziti samo prilikom odlaska na posao, u bolnice, škole, na sudove ili kako bi brinuli o uzdržavanim osobama. Ulaz je ondje također zabranjen bez valjanog razloga. Policija povremeno zaustavlja vozila i provjerava dokumente s adresom stanovnika pa mnogi nose potvrde s posla prilikom odlaska na radna mjesta. U slučaju neopravdanih izlaska i ulaska predviđene su kazne od 600 eura.

Unutar samih četvrti stanovnici se smiju slobodno kretati, no trgovine, kafići, restorani i sportski centri smiju raditi s 50 posto kapaciteta, do 22 sata navečer. Nakon toga otvorene su samo ljekarne i benzinske crpke. Parkovi su zatvoreni.

Regionalna vlada Madrida uvela je taj režim u četvrtima u kojima je dijagnosticiran koronavirus na prosječno više od 1.000 ljudi na 100.000 stanovnika.

Mjerom uvedenom na dva tjedna, uz mogućnost produženja, sada je zahvaćeno oko 15 posto populacije Madrida i okolice, no španjolski ministar zdravstva Salvador Illa tvrdi da to nije dovoljno i da bi trebalo zatvoriti čitav glavni grad. Predsjednica pokrajine Madrida, Isabel Díaz Ayuso, tomu se protivi i napominje kako je situacija pod kontrolom.

Prošli tjedan su organizirani prosvjedi u južnim četvrtima, gdje se brojni stanovnici osjećaju diskiminirani mjerom u odnosu na bogatije, sjeverne četvrti grada.

Nakon što je u Španjolskoj krajem lipnja ukinuto izvanredno stanje svaka od 17 pokrajina provodi vlastite mjere, pa tako i Madrid, gdje je nošenje maski obaveno na svim javnim mjestima. Glavni grad je epicentar zaraze.
U Španjolskoj se od ožujka inficiralo više od 700.000 stanovnika, a umrlo ih je 31.000.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!