16:58 / 09.10.2020.

Autor: HRT/Hina

U Madridu zbog pandemije izvanredno stanje

Foto: Juan Medina/REUTERS

Foto: Juan Medina/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Stanovnici moraju sa sobom nositi potvrdu s posla kako bi mogli opravdati izlazak i ulazak. Kazne za prekršaje iznose 600 eura.
Unatoč suprotnoj odluci suda, španjolska vlada proglasila je izvanredno stanje u Madridu zbog pandemije pa će više od 3 milijuna stanovnika smjeti napuštati grad jedino u hitnim slučajevima.

➡️ Madrid ponovno uvodi karantenu 
➡️ Španjolski ministar zdravstva: Bez strožih epidemioloških mjera Madrid u ozbiljnoj opasnosti  
➡️ Rekordni brojevi novozaraženih diljem Europe 

Izvanredno stanje proglašeno je dan nakon što je sud u Madridu odbacio te iste vladine mjere.

- Možemo ili prekrižiti ruke ili zaustaviti virus. U Madridu se virus intenzivno širi, a situacija bi mogla izmaknuti kontroli. Izvanredno stanje smo proglasili kako bismo ograničili kretanje stanovnika, a time i daljnje širenje virusa, rekao je ministar zdravlja Salvador Illa na konferenciji za medije.

Ukupno 4,8 milijuna stanovnika Madridu te njegovih osam predgrađa poput Getafea, Leganésa i Parle smjet će izlaziti iz grada jedino kada idu na posao, u škole, zdravstvene institucije, na sud, financijske institucije te u slučaju više sile. U Madrid će se smjeti ulaziti pod istim uvjetima. Policija će se popodne nanovo rasporediti na prilazima gradu kako bi kontrolirala poštuju li građani odredbu.

Stanovnici moraju sa sobom nositi potvrdu s posla kako bi mogli opravdati izlazak i ulazak. Kazne za prekršaje iznose 600 eura.

- To su iste mjere koje su bile na snazi prethodnih dana, napomenuo je Illa pa objasnio da "mjere ostaju iste, samo je drugačiji zakonski okvir".

Središnja vlada, u slučaju opće ugroze, prema ustavu smije proglasiti izvanredno stanje koje će vrijediti u svakoj od 17 autonomnih pokrajina. Izvanredno stanje bit će na snazi idućih 15 dana, a eventualno produženje mora odobriti španjolski parlament. U Španjolskoj je izvanredno stanje bilo na snazi od 14. ožujka do 21. lipnja. Nakon toga je svaka od 17 pokrajina, među kojima i Madrid, provodila vlastite mjere za suzbijanje koronavirusa.

U Madridu je u posljednja dva tjedna više od 700 inficiranih osoba na 100.000 stanovnika čime je to glavni grad s najviše oboljelih u Europi. Policija i vlada već danima savjetuju stanovnicima da ne izlaze na ulice ako ne moraju. U Madridu se smije okupljati najviše 6 osoba, a trgovine, restorani i kafići rade s 50 posto korištenog prostora. Smiju posluživati hranu i piće do 22 sata, a s radom prestaju u 23 sata. Nakon toga smiju biti otvorene samo ljekarne i benzinske crpke, a dopuštena je i dostava hrane. Nogometne utakmice igraju se bez publike te uz minimalnu nazočnost novinara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!