07:55 / 21.11.2020.

Autor: B.A./Hina

U Milanu od 1. siječnja zabranjeno pušenje na javnim prostorima

Ilustracija: Borna Filic/PIXSELL

Ilustracija: Borna Filic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Zbog velikog onečišćenja zraka u Milanu gradske vlasti uvode zabranu pušenja na autobusnim stajalištima i drugim javnim mjestima.
Zbog velikog onečišćenja zraka u Milanu gradske vlasti od početka iduće godine uvode zabranu pušenja u tom gradu na autobusnim stajalištima i drugim javnim mjestima.

➡️ 11. siječnja 1964. - Pušenje šteti zdravlju

Od 1. siječnja ljudi ne smiju pušiti ako ne mogu osigurati udaljenost od najmanje 10 metara od ostalih osoba, priopćila je milanska općina. To znači da se više neće pušiti na otvorenim sportskim stadionima, na grobljima i u parkovima, kao ni na autobusnim stajalištima, navodi se u priopćenju.

Pušenje na otvorenom - čak i u izoliranim područjima - u potpunosti je zabranjeno od 1. siječnja 2025. godine.

Ta je mjera dio zakona o čistom zraku čiji je cilj suzbiti kronično visoku razinu emisije kancerogenih čestica prašine PM10 u Milanu.

Europski je sud prošli tjedan ukorio Italiju zbog toga što je "sustavno i ustrajno" kršila pravila EU-a protiv onečišćenja PM10 česticama u velikim dijelovima zemlje, uključujući Milano.

Grad je priopćio da će postupno pooštriti prometna ograničenja za starija vozila, prisiliti benzinske pumpe da instaliraju punionice za električne automobile i zabraniti grijanje kuća na dizel.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!