U Njemačkoj broj nezaposlenih porastao zbog izbjeglica iz Ukrajine

29.07.2022.

16:16

Autor: V.K./HRT/Hina

Nezaposleni

Nezaposleni

Foto: - / Shutterstock

Broj nezaposlenih u Njemačkoj u srpnju je porastao snažnije od očekivanog, no porast broj nezaposlenih povezan je s uvrštavanjem izbjeglica iz Ukrajine u statistiku, priopćila je u petak Savezna agencija za zapošljavanje u Nuernbergu.

- Broj nezaposlenih u usporedbi s lipnjem, u srpnju je porastao za 107.000 i iznosi 2.470.000", stoji u priopćenju Savezne agencije za zapošljavanje. Stopa nezaposlenosti iznosi 5,4 posto.

Agencija je istodobno priopćila kako "neočekivano snažan" porast broja nezaposlenih nije povezan s problemima na tržištu rada, nego uvrštavanjem izbjeglica iz Ukrajine u statistike nezaposlenosti.

Izbjeglice iz Ukrajine su do sada bile vođene kao primatelji socijalnih povlastica u sklopu zakona o podnositeljima zahtjeva za azilom i izbjeglicama.

- Tržište rada je, unatoč opterećenjima i nesigurnostima vezanim uz globalna kretanja, još uvijek vrlo stabilno, rekao je Daniel Terzenbach, član uprave Savezne agencije za zapošljavanje.

Istodobno je porastao broj nepopunjenih radnih mjesta. Kako je priopćeno, u srpnju je 881.000 radnih mjesta bilo otvoreno, što je 136.000 više nego u istom razdoblju prošle godine.

Najveći nedostatak radnika se bilježi u uslužnim djelatnostima, posebice ugostiteljstvu ali i u građevini, logistici, zdravstvu, obrazovanju i inženjerskom sektoru.

Njemački mediji izvješćuju o problemima s kojima se izbjeglice iz Ukrajine suočavaju prilikom traženja posla, a koji su prije svega povezani s nepoznavanjem njemačkog jezika te nepriznavanjem kvalifikacija.

Stručnjaci ukazuju na to da se ne smiju ponoviti greške počinjene u slučaju izbjeglica iz Sirije. Od njih oko milijun, koliko ih je 2015./2016.stiglo u Njemačku, svega je trećina radno sposobna, a od te trećine je 65 posto još uvijek nezaposleno usprkos ogromnim potrebama njemačkog tržišta rada.

Računa se da je od početka ruske agresije na Ukrajinu u Njemačku stiglo oko 900.000 ukrajinskih izbjeglica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!