12:30 / 12.08.2020.

Autor: I.D./HINA

U Njemačkoj i Austriji najveći porast broja novozaraženih

Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach/File Photo

Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach/File Photo

Foto: - / REUTERS

Posljednji put je veći skok od ovog zabilježen 9. svibnja kada je u roku jednog dana prijavljen 1.251 slučaj. Ovo je uznemirujući trend, stoji u priopćenju Instituta Robert Koch iz Berlina.
Njemačka i Austrija u srijedu bilježe najveći porast broja novozaraženih koronavirusom u proteklih nekoliko tjedana: Njemačka 1.226 te Austrija 194 novih prijavljenih slučajeva u tijeku jednog dana, priopćile su nadležne službe u Berlinu i Beču.

- Posljednji put je veći skok od ovog zabilježen 9. svibnja kada je u roku jednog dana prijavljen 1.251 slučaj. Ovo je uznemirujući trend, stoji u priopćenju Instituta Robert Koch iz Berlina.

U priopćenju se dodaje kako je "pod svaku cijenu" potrebno izbjeći daljnje pogoršanje stanja. Najveći broj novozaraženih je zabilježen u saveznim pokrajinama Sjeverna Rajna Vestfalija i Hamburg.

S otvaranjem granica i početkom sezone godišnjih odmora postotak novih zaraza za koje se pretpostavlja da su "uvezene" iz inozemstva porastao je na 31.

Kao izvorišta zaraze su navedene zemlje zapadnog Balkana, Turska, Bugarska, Rumunjska, Poljska i Španjolska.

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn je naglasio kako se situacija pogoršava i da treba ostati "vrlo, vrlo oprezan" ali je istodobno rekao kako je njemački zdravstveni sustav u stanju podnijeti nove slučajeve zaraze.

U Austriji je sa 194 nova slučaja u posljednjih 24 sata zabilježen najveći porast u posljednjih nekoliko tjedana. Samo u Beču je u roku od jednog dana zabilježen 91 novi slučaj.

Austrija u međuvremenu nastavlja s intenzivnim testiranjem osoblja zaposlenih u ugostiteljstvu i turizmu. Do sada je, prema riječima ministrice turizma Elisabeth Koestinger, testirano više od 65.000 zaposlenih u turističkim središtima.

- Provođenjem intenzivnih testova za ugostiteljske i turističke objekte jačamo austrijski turizam, rekla je Koestinger koja je istodobno svim zaposlenima u ovom sektoru preporučila testiranje koje je besplatno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!