11:44 / 06.08.2020.

Autor: T.V./Hina

U Njemačkoj obavezno testiranje svih povratnika iz rizičnih područja

Foto: REUTERS/Fabrizio Bensch/File Photo

Foto: REUTERS/Fabrizio Bensch/File Photo

Foto: - / REUTERS

Njemačka od subote uvodi obvezu testiranja na COVID-19 za sve putnike koji se vraćaju iz rizičnih područja, štedeći ih tako obavezne karantene, najavio je u četvrtak ministar zdravstva.
Njemačka od subote uvodi obvezu testiranja na COVID-19 za sve putnike koji se vraćaju iz rizičnih područja, štedeći ih tako obavezne karantene, rekao je u četvrtak ministar zdravstva.

Ova odluka je najavljena prošlog tjedna, ali se nije znalo kada će točno stupiti na snagu.

- Od subote svi koji se vraćaju s rizičnih područja moraju se podvrgnuti testiranju. Odnosno, svi koji se vraćaju s takvog područja moraju imati potvrdu o negativnom nalazu testiranja (ne starijem od 48 sati) ili se testirati ovdje, rekao je Jens Spahn na tiskovnoj konferenciji u Berlinu.

Dosad su svi koji su se vraćali s rizičnih područja, među kojima su većinom zemlje izvan Europske unije, ali i tri španjolske pokrajine (autonomne zajednice Aragon, Katalonija i Navarra), a od srijede i belgijska pokrajina Anwerpen, morali biti u Njemačkoj u 14-dnevnoj karanteni ako nisu imali potvrdu o negativnom nalazu testa koji je besplatan.

- Ovim obaveznim testiranjem Njemačka se opredijelila za "sigurnost". Itekako sam svjestan da je riječ o zadiranju u osobnu slobodu, ali mislim da je to razumno zadiranje. Sloboda ne znači uvijek slobodu samo za mene, nego uključuje odgovornost, rekao je Spahn. Troškove testiranja u cijelosti snosi vlada, što je "pitanje solidarnosti, istaknuo je ministar.

Njemačka, u kojoj ovog tjedna u nekim saveznim pokrajinama počinje škola nakon ljetnog raspusta, razmjerno je dobro prošla u epidemiji novog koronavirusa, sa službeno 9.175 umrlih, ali strahuje da bi virus mogli donijeti putnici koji se vraćaju iz inozemstva.

Već nekoliko tjedana porast broja novozaraženih zabrinjava njemačke vlasti.
U četvrtak je ugledni institut Roberta Kocha objavio da je u zadnja 24 sata zabilježeno 1045 novih slučajeva, koliko ih nije bilo od svibnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!