U Njemačkoj počeli pregovori o "semafor" koaliciji

13:35 / 07.10.2021.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Lars Klingbeil

Lars Klingbeil

Foto: Michele Tantussi / REUTERS

Čelnici Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD), stranke Zeleni i Liberalno-demokratske stranke (FDP) započeli su u četvrtak razgovore o formiranju koalicijske vlade na čelu sa socijaldemokratskim kancelarskim kandidatom Olafom Scholzom.

Imam dobar osjećaj da nas gura zajedničko uvjerenje da želimo obnoviti zemlju i sada moramo sve teme odraditi točku po točku", rekao je dopredsjednik SPD-a Norbert Walter-Borjans uoči razgovora.

Optimizam je izrazio i glavni tajnik SPD-a Lars Klingbeil.

- Ja uopće ne polazim od toga da pregovori ne bi mogli biti uspješni, rekao je uoči sastanka.

Stranka Zeleni je uoči razgovora postavila svoje uvjete za ulazak u konkretne pregovore o tzv. semafor koaliciji.

- Ako ova vlada ne uspije Njemačku dovesti na put zaštite klime na temelju dogovora iz Pariza, onda Zeleni nemaju što tražiti u takvoj vladi, rekao je dopredsjednik Zelenih Robert Habeck.

Liberali su kritizirali ponašanje demokršćanske Unije CDU/CSU glede mogućeg formiranja vlade s Unijom na čelu, tzv. Jamajka vlade.

- Unutar FDP-a i dalje postoji sadržajna bliskost s Unijom i zbog toga mislim da nije previše pametno što je Markus Soeder (predsjednik Kršćansko-socijalne unije, CSU) sada isključio Jamajka-koaliciju, rekao je glavni tajnik FDP-a Volker Wissing.

Radi se u prvim razgovorima u ovoj stranačkoj konstelaciji koji bi trebali poslužiti stvaranju temelja za konkretne pregovore o koalicijskom programu.

SPD kao najjača stranka na izborima održanim krajem rujna ustraje na formiranju vlade s kancelarom Olafom Scholzom na čelu, ali Unija CDU/CSU, na čelu s kandidatom Arminom Laschetom, unatoč teškim gubicima i dalje ustraje na mogućnosti sastavljanja vlade sa Zelenima i liberalima.

Smatra se da bi glavne prepreke tijekom razgovora mogle biti razlike u poreznoj i financijskoj politici. FDP se oštro protivi podizanju poreza i, za razliku od SPD-a i stranke Zeleni, ustraje na politici nultog zaduženja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!