08:03 / 01.05.2020.

Autor: I.D./HINA

U Njemačkoj Praznik rada bez tradicionalnih demonstracija

Foto: REUTERS/Christian Mang

Foto: REUTERS/Christian Mang

Foto: - / REUTERS

Praznik radničkih prava danas će se u Njemačkoj prvi put, nakon više od 70 godina, obilježiti bez većih javnih prosvjeda ili marševa.
Praznik rada tradicionalno je u Njemačkoj dan glasnih prosvjeda i prepunih ulica, no očekuje se da će ovogodišnji obilježiti posve drugačije.

- Hong Kong: Unatoč zabranama, planiraju se prosvjedi za Praznik rada

U gradovima diljem zemlje otkazani su događaji zbog pandemije koronavirusa. Stoga će se Praznik radničkih prava danas u Njemačkoj prvi put, nakon više od 70 godina, obilježiti bez većih javnih prosvjeda ili marševa.

Umjesto toga, organizatori prosvjeda poput Njemačke konfederacije sindikata (DGB) i Socijaldemokratske stranke (SPD) održat će događaje internetskim putem.

Ipak, policija će u gradovima poput Berlina biti na oprezu kako bi ugasila eventualna okupljanja koja krše trenutna pravila o socijalnom distanciranju.

U glavnom gradu odobreno je više od 20 manjih demonstracija, od kojih svaka ne smije imati više od 20 sudionika, što je daleko od događaja koji su brojali tisuće ljudi na Praznik rada.

Prosvjedi u Berlinu posljednjih su tjedana često prerasli u okupljanja koja krše trenutna ograničenja, a kritičari mjera, među kojima su poznati desničarski ekstremisti, također bi u petak trebali održati mali skup.

U petak će u Berlinu dežurati oko 5.000 policajaca. Veliki prosvjedi koji su se inače organizirali u večernjim satima otkazani su, no neki radikalni aktivisti umjesto toga pozivaju na spontane prosvjede.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!