U Njemačkoj stupaju na snagu mjere uštede energije

01.09.2022.

12:52

Autor: T.V./HRT/Hina

U Njemačkoj stupaju na snagu mjere uštede energije

U Njemačkoj stupaju na snagu mjere uštede energije

Foto: - / Shutterstock

U Njemačkoj su u četvrtak na snagu stupile mjere koje za cilj imaju sniženje potrošnje energije u javnim i privatnim objektima. Istodobno, nakon isteka vladinih mjera subvencioniranja cijena goriva u toj zemlji, benzin i dizel su preko noći drastično poskupjeli.

U javnim prostorijama je od 1. rujna dozvoljeno grijanje na najviše 19 stupnjeva umjesto dosadašnjih 20. U prostorijama gdje se obavlja teški fizički rad se dozvoljena temperatura smanjuje na 12 stupnjeva.

Nadalje je zabranjena upotreba bojlera za toplu vodu u javnim prostorima osim ako to iz higijenskih razloga nije nužno.

Od ovog pravila su izuzete bolnice te zdravstvene i socijalne ustanove.

Isto tako se zabranjuje rasvjetljavanje javnih objekata ili spomenika iz estetskih razloga s izuzetkom kratkotrajnog rasvjetljavanja u slučaju javnih priredbi.

Izlozi i svjetleće reklame se moraju gasiti u razdoblju od 22 do 6 sati ujutro, s izuzetkom reklamnih panoa u pješačkim pothodnicima.

U privatnim kućanstvima je od 1. rujna zabranjeno grijanje bazena ako se za to koristi električna energija ili plin. U ugovorima za iznajmljene stanove na razdoblje od šest mjeseci ne vrijedi klauzula o minimalnoj zagrijanosti stana koje je stanodavac dužan jamčiti.

Kako bi diverzificirala opskrbu plinom, Njemačka vlada je u četvrtak najavila granju još jednog terminala za prekrcaj ukapljenog plina (LNG). To je peti po redu LNG terminal čiju je gradnju njemačka vlada najavila od početka ukrajinskog rata i smanjene isporuke ruskog zemnog plina.

Njemački kancelar Olaf Scholz je rekao kako su spremnici plina s 85 posto popunjeni više od očekivanog.

Njemačka je od početka krize s isporukom plina iz Rusije sklopila nekoliko ugovora o pojačanom izvozu ukapljenog plina, između ostalog i s Katarom.

Nakon ukidanja državnih subvencija gorivo u Njemačkoj značajno poskupjelo

Nakon isteka vladinih mjera subvencioniranja cijena goriva, benzin i dizel su preko noći drastično poskupjeli, priopćio je Opći njemački automobilski klub (ADAC).

Od jučer do danas benzin je u prosjeku poskupio za 25 a dizel za 10 centi po litri, priopćio je ADAC.

U pravilu je cijena litre goriva na svim benzinskim crpkama premašila granicu od dva eura.

Njemačka vlada je u lipnju na tri mjeseca smanjila porez na naftne derivate na dozvoljeni minimum što je teoretski omogućilo smanjenje cijene goriva od 35 centi za benzin i 17 centi za dizel.

ADAC smatra da naftne kompanije niti u jednom trenutku nisu iskoristile punu mogućnost smanjenja cijena goriva čije cijena, posebice za vrijeme trajanja ljetnih praznika i pojačane potražnje, nije značajno padala.

Još od najave mjera smanjenja poreza je postojala velika dvojba oko toga hoće li naftne kompanije smanjene troškove prebaciti na krajnje korisnike, rekla je Katrin von Randenborgh iz ADAC-a. I za najnovije poskupljenje, kako tvrdi najveći europski automobilski klub, nema opravdanja.

Predstavnici naftnih kompanija porast cijena opravdavaju porastom potražnje, smanjenim kapacitetom rafinerija te logističkim problemima.

Veliki dio javnosti je od početka kritizirao odluku vlade da u isti trenutak pojeftini gorivo te uvede subvencioniranu kartu javnog prijevoza što je okarakterizirano kao kontradiktorna mjera.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!