11:55 / 02.11.2020.

Autor: I.Z./Hina

U Njemačkoj stupilo na snagu djelomično zatvaranje

Foto: Annegret Hilse/REUTERS

Foto: Annegret Hilse/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Od danas osim uobičajenih pravila o držanju razmaka, pranja ruku i nošenja zaštitnih maski u trgovinama, javnom prijevozu i pješačkim zonama, uvodi i mjera zabrane okupljanja više od deset osoba iz najviše dva kućanstava.
U Njemačkoj su danas stupile na snagu postrožene mjere u borbi protiv širenja koronavirusa kojima je cilj smanjenje osobnih kontakata građana i smanjenje rasta broja novozaraženih. ➡️ Sve o koronavirusu
➡️ Lauc: Ako se zarazi puno ljudi, puno ljudi će i umrijeti ➡️ Mrsić: Zdravstveni sustav još uvijek pod kontrolom, ali ne zadugo

Od danas osim uobičajenih pravila o držanju razmaka, pranja ruku i nošenja zaštitnih maski u trgovinama, javnom prijevozu i pješačkim zonama, uvodi i mjera zabrane okupljanja više od deset osoba iz najviše dva kućanstava. Nove mjere odnose se i na rad restorana i ugostiteljskih objekata, koji od danas smiju prodavati hranu i piće samo za konzumaciju izvan objekta. Hotelima u Njemačkoj je zabranjen prihvat gostiju koji nisu na poslovnom putu. Građani su pozvani da se suzdrže od privatnih putovanja i okupljanja. Rad je također zabranjen kazalištima, kinima i opernim kućama, kao i fitnes studijima i bazenima.

Za razliku od proljetnog lockdowna rad je dopušten frizerima i cjelokupnoj maloprodaji, uz uvjet od najmanje 10 kvadratnih metara po kupcu. Škole i vrtići također ostaju otvoreni uz posebne epidemiološke mjere.

Sredinom studenoga procjena mjera i moguće ublažavanje

Šef kancelarskog ureda i ministar za specijalne situacije Helge Braun izjavio je za javni servis RBB kako ove mjere, koje su donesene prošlog tjedna na sastanku vlade s ministrima saveznih pokrajina, za sada vrijede četiri tjedna. Njemačka kancelarka se s premijerima saveznih pokrajina ponovno nalazi sredinom studenoga, kada će biti razmotrene daljnje mjere te eventualnu ublažavanje lockdowna ovisno o epidemiološkoj situaciji.

Državni epidemiološki institut Rober Koch danas je zabilježio 12.097 novih zaraza, što je najviša dosad zabilježene vrijednost ponedjeljkom, kada zbog vikenda pristiže manji broj prijava u središnji epidemiološki ured.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!