13:15 / 25.03.2018.

Autor: I.M./Hina

U Njemačkoj uhićen Carles Puigdemont

-

-

Foto: - / -

Bivši lider Katalonije vraćao se iz Finske, gdje je prošli tjedan boravio na poziv finskog zastupnika.
Njemačka policija privela je bivšega katalonskog čelnika Carlesa Puigdemonta, čije izručenje, pod optužbom za pobunu, traži Španjolska.

Puigdemont se preko Njemačke vraćao u Belgiju, kamo je iz Barcelone pobjegao nakon podizanja optužnice, koja bi mu, ako je ne ospori na sudu, mogla donijeti i 30 godina zatvora.

Nakon uhićenja, tisuće prosvjednika s katalonskim zastavama izašli su na ulice Barcelone izvikujući "Sloboda političkim zatvorenicima" i "Puigdemont naš predsjednik".

U petak je španjolski istražni sudac odobrio suđenje za 25 katalonskih dužnosnika optuženih za pobunu protiv Španjolske, među kojima je i Puigdemont.

Pošto je 27. listopada u katalonskom parlamentu izglasana uspostava nezavisne republike Katalonije, španjolska vlada je preuzela direktno upravljanje nad pokrajinom sa 7,5 milijuna stanovnika. Puigdemont je zatim otišao u Belgiju gdje živi i odakle vodi međunarodnu kampanju.Pritvoren Jordi Turull, kandidat za premijera Katalonije

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!