U Njemačkoj ukinute posljednje mjere protiv koronavirusa

08.04.2023.

15:17

Autor: HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

U Njemačkoj u subotu nakon više od tri godine prestaju važiti mjere zaštite protiv pandemije koronavirusa ali političari upozoravaju kako koronavirus još uvijek predstavlja zdravstveni rizik.

Mjere se ukidaju ali to ne znači da je koronavirus nestao. Oprez i promatranje situacije na terenu i dalje ostaju instrumenti politike zaštite od zaraznih oboljenja, rekao je Janosch Dahmen, glasnogovornik vladajuće stranke Zeleni za zdravstvenu politiku.

Od subote prestaju važiti posljednje mjere poput obveze nošenja FFP2 maske u zdravstvenim ustanovama i staračkim domovima za posjetitelje. Ove ustanove mogu same odlučiti o pravilima za nošenje maske.

Od 8. travnja prestaju i ograničenje prilikom ulaska u Njemačku vezana uz pandemiju koronavirusa.

Mjere poput obveze nošenja maski u javnom prijevozu su ukinute još u veljači. 

Pravila o cijepljenju protiv koronavirusa prelaze iz izvanrednog u redoviti sustav zdravstvene skrbi.

U Njemačkoj se još uvijek svakodnevno bilježi nekoliko tisuća novih slučajeva zaraza koronavirusom. U četvrtak je, prema Saveznom institutu za zarazna oboljenja, Institutu Robert Koch, na području Njemačke zabilježeno 3.136 novih slučajeva zaraze u usporedbi s prethodnim danom. Unatoč tomu je ministar zdravstva Karl Lauterbach prošlog tjedna rekao kako je pandemija u Njemačkoj uspješno savladana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!