U Njemčakoj pozivi za zabranom pirotehnike

02.01.2023.

11:04

Autor: T.V./HRT/Hina

U Njemčakoj pozivi za zabranom pirotehnike nakon napada u novogodišnjoj noći

U Njemčakoj pozivi za zabranom pirotehnike nakon napada u novogodišnjoj noći

Foto: Michele Tantussi / REUTERS

Nakon izgreda u novogodišnjoj noći kada je u ciljanim napadima pirotehničkim sredstvima samo u Berlinu ozlijeđeno 33 policajaca i vatrogasaca, u ponedjeljak se rasplamsala rasprava o zabrani prodaje pirotehnike u Njemačkoj.

- Mislim da trebamo ponovno razgovarati o zabrani pirotehnike i to ne samo u Berlinu nego i u cijeloj zemlji, rekao je senator (ministar) za kulturu grada-savezne pokrajine Berlina Klaus Lederer (Ljevica). On smatra da proširenje zona u kojima je zabranjena privatna upotreba pirotehničkih sredstava, kako to predlaže gradonačelnica Berlina Franziska Giffey (Socijaldemokratska stranka Njemačke), neće dovesti do željenih rezultata nego će dodatno opteretiti rad policije.

U novogodišnjoj noći su u Berlinu zabilježeni mnogobrojni napadi na vatrogasce i policajce u kojima je ozlijeđeno 33 osoba. Nasilnici su u mnogim dijelovima grada napadali policiju i vatrogasce koji su pokušavali intervenirati zbog požara ili pritužbi građana zbog nasilničkog ponašanja.

Kao epicentre napada na policiju i vatrogasce navodi se četvrt Neukoelln u kojoj živi velik broj migranata, pretežito iz arapskih zemalja.

Predsjednik Kršćansko demokratske unije (CDU) za Berlin Kai Wegener protivi se zabrani prodaje pirotehnike i zagovara strože kažnjavanje izgrednika.

- Ovo nije problem pirotehnike nego društveni problem, rekao je Wegner koji govori i o "potpunom pomanjkanju poštovanja prema predstavnicima države".

Sindikat vatrogasaca traži i ugradnju kamera u sva vatrogasna vozila kako bi se dokumentirali napadi. Istodobno se traži i konzekventnija primjena zakona i kažnjavanje počinitelja, a ne prekidi postupaka u većini prijava napada na vatrogasce.

Ove godine je nakon dvije godine zabrane zbog pandemije bila ponovno dopuštena prodaja pirotehničkih proizvoda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!