21:28 / 10.08.2021.

Autor: M.Š./Hina/HRT

U Poljskoj prosvjedi protiv gušenja medijskih sloboda

Prosvjedi za slobodu medija u Krakowu

Prosvjedi za slobodu medija u Krakowu

Foto: Jakub Wlodek/Agencja Gazeta / via REUTERS

Tisuće Poljaka širom zemlje stale su u utorak u obranu medijskih sloboda, prosvjedujući protiv prijedloga zakona koji bi po mišljenju kritičara mogao ugasiti televizijsku kuću u vlasništvu Amerikanaca koja kritizira vladu.

Parlament bi trebao glasati o zakonu u srijedu.

Glasanje o strožim pravilima za strano vlasništvo nad medijima u Poljskoj moglo bi naštetiti odnosima s Washingtonom i povećati zabrinutosti u Europskoj uniji u pogledu demokratskih standarda u istočnim državama članicama.

Pitanja kao što su neovisnost pravosuđa i prava LGBT osoba već su izazvala sukob Poljske i Mađarske s Bruxellesom.

U Varšavi, jednom od oko 80 gradova u kojima su organizirani prosvjedi, ljudi su nosili transparente na kojima su bili ispisani slogani kao što je "Slobodni mediji, slobodan narod, slobodna Poljska" i "Poljska slobodna od fašizma".

- Ako se to dogodi (da TVN24 izgubi licencu)... to je kraj, nema demokracije, nema slobode govora", rekla je 66-godišnja Iwona Leliwa-Kopystynska.

Izmjena zakona mogla bi postrožiti zabranu za neeuropske tvrtke da kontroliraju poljske televizijske postaje.

- Želimo li da poljske medije može kupiti bez ikakve regulative bilo tko iz svijeta bez ikakvih prepreka?, upitao je novinare premijer Mateusz Morawiecki.

Vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) ističe da želi spriječiti da zemlje kao što su Rusija i Kina preuzmu kontrolu na poljskim televizijskim postajama, no kritičari smatraju da je pravi cilj ušutkavanje TVN24, najpopularnije news postaje u zemlji, kojoj licenca istječe 26. rujna.

Matična tvrtka te postaje, TVN, u vlasništvu je američke medijske grupe Discovery Inc. preko tvrtke registrirane u Nizozemskoj, čime su zaobišli zabranu da neeuropske tvrtke ne smiju posjedovati više od 49 posto poljskih medijskih tvrtki.

TVN je ocijenio da je prijedlog zakona, koji bi zatvorio tu rupu u zakonu, pokušaj ograničenja medijskih sloboda.

TVN, vrijedan preko milijardu dolara, najveća je američka investicija u Poljskoj.

State Department je upozorio da bi slučaj mogao ugroziti buduće američke investicije u Poljskoj. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!