12:29 / 29.06.2018.

Autor: M.M./I.B./HRT/Hina

'U RH neće biti kontroliranih centara za prihvat migranata'

-

-

Foto: - / -

Plenković je rekao da Hrvatska neovisno o ovim zaključcima radi na svojim kapacitetima za prihvat izbjeglica i migranata.
U Bruxellesu je završio dvodnevni summit. Razgovaralo se o mnogim temama, a dominirala je migrantska kriza. U Hrvatskoj neće biti kontroliranih centara za prihvat migranata, izjavio je hrvatski premijer Andrej Plenković prije početka drugog dana summita.

Čelnici 28 država članica EU-a postigli su u ranim jutarnjim satima nakon gotovo cjelonoćne rasprave kompromis oko pitanja migracija, dogovorivši uspostavu zajedničkih centara za obradu zahtjeva za azilom na dobrovoljnoj bazi te ograničavanje kretanja migranata unutar EU-a. Tim je kompromisom prevladano protivljenje - Italije.

U Hrvatskoj ih neće uopće biti, oni će biti tamo gdje će pristajati brodovi, dakle govori se o iskrcavanju ljudi s brodova, odgovorio je Plenković na novinarsko pitanje je li Hrvatska spremna sudjelovati u uspostavi kontroliranih centara.

Plenković je rekao da je o pitanju migracija postignut cjeloviti kompromis u koji su uvrštene zabrinutosti zemalja na srednjomediteranskoj ruti, Italije i Malte.
Izrazio je zadovoljstvo što je u zaključke uvrštena rečenica koja je Hrvatskoj jako bitna, a govori o jačanju suradnje u pogledu readmisije i povratka te razmjene informacija s državama jugoistočne Europe o sprečavanju ilegalnih migracija.

U vezi sa zaključcima o kontroliranim centrima, Plenković kaže da je riječ o svojevrsnom usustavljivanju onoga što se danas događa na nekakvoj ad-hoc bazi s obzirom na brodove koji dolaze u EU.

Plenković je rekao da Hrvatska neovisno o ovim zaključcima radi na svojim kapacitetima za prihvat izbjeglica i migranata. Imamo centar u Zagrebu i u Kutini, te kapacitete moramo podići neovisno o ovim zaključcima, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!