15:20 / 22.07.2020.

Autor: M.M./Hina

U Rumunjskoj rekordnih 1.030 dnevnih zaraza koronavirusom

Ilustracija (Davor Puklavec/PIXSELL)

Ilustracija (Davor Puklavec/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Vlada je produljila stanje pripravnosti, koje je na snazi od 15. svibnja, sve do sredine kolovoza.
Rumunjska je u posljednja 24 sata zabilježila rekordnih 1.030 zaraza koronavirusom, objavila je vlada nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila na zabrinjavajući porast slučajeva u južnoj Europi i na Balkanu.

Rumunjska je zabilježila ukupno 40.613 slučajeva, uključujući 2.101 mrtvog od početka pandemije krajem veljače.

Vlada je produljila stanje pripravnosti, koje je na snazi od 15. svibnja, sve do sredine kolovoza.

Do porasta zaraza u Rumunjskoj ovog mjeseca djelomice je došlo zbog zakonodavnog propusta koji je omogućio izlazak tisuća zaraženih iz bolnica.

Ustavni sud presudio je početkom srpnja da vlada ne može hospitalizirati ili izolirati ljude po dekretu, već samo po zakonu koji odobri parlament. Taj zakon je jučer stupio na snagu.

Ministar zdravstva Nelu Tataru upozorio je ranije ovog tjedna da je situacija eskalirala i najavio da bi vlada mogla staviti u karantenu određena područja.

- Iako je bolest u zapadnoj Europi stavljena pod kontrolu, vidimo zabrinjavajuće trendove na jugu Europe i na Balkanu tako da opasnost još nije nestala u europskom okruženju, rekao je stručnjak iz WHO-a Mike Ryan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!