U Salzburgu se bolnice pripremaju za trijažu

16.11.2021.

20:17

Autor: HRT/Hina/DPA

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Lisi Niesner / REUTERS/Shutterstock

Liječnici u austrijskoj pokrajini Salzburg izjavili su da pripremaju organizaciju trijaža jer u bolnice u regiji, na rubu kolapsa, dolazi sve veći broj zaraženih koronavirusom. Trijaža znači da medicinski stručnjaci moraju odrediti prioritete kome će prije pomoći, uzimajući u obzir oskudne resurse.

Trijažni tim će savjetovati tko može nastaviti primati intenzivnu njegu, a tko ne, rekao je glasnogovornik državnih bolnica u Salzburgu.

Sedmodnevna stopa incidencije zaraze koronavirusom u Salzburgu takva je da je trenutačno najteže pogođena pokrajina u Austriji. Druga najgora pokrajina po sedmodnevnoj incidenciji je Gornja Austrija. 

Osoblje za intenzivnu njegu pozvalo je cjelokupno stanovništvo dviju regija na 'lockdown' kako bi se zaustavio daljnji prijenos virusa.

Situacija je vrlo, vrlo napeta, rekao je Walter Hasibeder, predsjednik industrijske udruge OeGARI (Austrijsko društvo za anesteziologiju, reanimaciju i intenzivnu medicinu).

Posljednjih dana konzervativna Austrijska narodna stranka (OVP) kancelara Alexandera Schallenberga oštro se protivila potezima ministra zdravstva Wolfganga Mückstein, člana Zelenih, da uvede policijski sat diljem zemlje. OVP, umjesto toga, ustrajava na trenutnom 'lockdowna' za necijepljene, koji je u Austriji na snazi od ponedjeljka. Mückstein planira ponovno procijeniti situaciju u srijedu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!