17:00 / 07.11.2020.

Autor: I.Z./Hina

U Slovačkoj kreće drugi krug nacionalnog testiranja na koronavirus

Foto: Radovan Stoklasa/ REUTERS

Foto: Radovan Stoklasa/ REUTERS

Foto: - / REUTERS

Danas je registrirano 2579 novih slučajeva zaraze, a ukupan broj iznosi 73.667 slučajeva. Od početka pandemije u Slovačkoj je od posljedica Covida-19 umrla 351 osoba.
Slovačka je danas pokrenula drugi krug nacionalnog testiranja na koronavirus, nakon prvog vala koji je prošli tjedan pokazao da je više od jedan posto od 3,6 milijuna testiranih pozitivno. ➡️ Sve o koronavirusu
➡️ Stožer: 2399 novozaraženih, preminulo 35 osoba ➡️ Novi europski rekordi u broju oboljelih i umrlih od Covida-19 ➡️ Đikić: Do proljeća bismo mogli doći do veće ili potpune kontrole širenja virusa
➡️ Ako žele van, Grci moraju poslati SMS
➡️ Koga je policija prijavila zbog širenja koronavirusa

- Doslovno smo otkrili atomsko oružje protiv covida-19, rekao je jučer novinarima premijer Igor Matovič, pohvalivši visok odaziv svojih sugrađana testiranjima provedenim prošli tjedan.

- Vjerujem da, ako dosegnemo odaziv od dva milijuna ljudi, svi možemo čestitati jedni drugima, rekao je Matovič.

Antigenski testovi daju brze rezultate, ponekad je za njih dovoljno tek nekoliko minuta, no oni se ne smatraju toliko pouzdanima kao PCR testovi, kod kojih se bris nosa i grla šalje na analizu u laboratorij. Proteklog su vikenda provedena antigenska ispitivanja na 3625 milijuna ljudi, od kojih je njih 38.359 ili 1,06 posto bilo pozitivno. Slovačka ima ukupno 5,4 milijuna stanovnika.

Danas se testiranje održava u 45 od ukupno 79 slovačkih okruga s najvišim postotkom pozitivnih slučajeva. Između 8 i 20 sati po mjesnom vremenu Slovaci će se moći testirati na više od 2700 mjesta u zemlji.

- Stanje s novim koronavirusom u Slovačkoj se poboljšava", rekao je u petak ministar zdravstva Marek Krajci, istaknuvši da je broj zaraženih u zemlji manji zbog manje mobilnosti stanovništva.

Slovačke vlasti su 1. listopada u zemlji proglasile izvanredno stanje u trajanju od 45 dana. Vlada je nakon toga uvela i policijski sat uz nekoliko iznimaka. U skladu s odredbom vlade, svi oni koji nisu sudjelovali u masovnom testu na covid-19 i osobe koje nemaju potvrdu o negativnom rezultatima PCR testiranja, moraju ostati u izolaciji do 14. studenoga.

Osobe koje se nisu testirale ne smiju fizički odlaziti na posao, no mogu u nabavku namirnica i ostalih kućnih i higijenskih potrepština te u ljekarnu i u zdravstvenu ustanovu.

U Slovačkoj je zadnjih tjedana evidentiran nagli porast broja novih slučajeva zaraze koronavirusom, premda je on još uvijek ispod prosjeka EU-a. Danas je registrirano 2579 novih slučajeva zaraze, a ukupan broj iznosi 73.667 slučajeva. Od početka pandemije u Slovačkoj je od posljedica Covida-19 umrla 351 osoba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!