U Sloveniji 14 novih zaraza u zadnja 24 sata

27.06.2020.

12:55

Autor: I.D./HINA

default error photo
Tako velik dnevni skok broja zaraženih nije zabilježen još od 24. travnja, kad ih je bilo 15, prenose slovenski mediji.
 U Sloveniji je u posljednja 24 sata na koronavirus testirano 878 osoba, pri čemu je zaraza potvrđena kod njih 14, objavila je u subotu slovenska vlada.

- Epidemija bolesti COVID-19 - najnovije informacije

Tako velik dnevni skok broja zaraženih nije zabilježen još od 24. travnja, kad ih je bilo 15, prenose slovenski mediji.

Po dva nova slučaja potvrđena su u Ljubljani, Kopru, Pivki, Straži, a po jedna infekcija u Velenju, Sežani, Hrastniku, Kočevju i Medvodama, dok je jedna zaraza potvrđena kod stranog državljanina.

S novim podacima iz posljednja 24 sata broj aktivno zaraženih povećao se na 80, a broj potvrđenih zaraza od početka epidemije na 1572, nakon provedenih ukupno gotovo 100 tisuća testova.

Trenutačno se u bolnici od koronavirusne bolesti  liječi 8 osoba, od čega jedna treba intenzivnu njegu. Novih smrtnih slučajeva nije bilo, pa broj umrlih među zaraženima ostaje 111, potvrdila je slovenska vlada. Njezin glasnogovornik za koronakrizu Jelko Kacin upozorio je na svom službenom Twitteru da je širenje koronavirusa u Sloveniji posljednjih dana zabrinjavajuće.

- Izvješće Instituta za javno zdravlje o zabrinjavajućem širenju bolesti Covid-19 u Sloveniji predstavlja upozorenje. Jučerašnji pozitivni testovi na koronavirus potvrđuju da se ljudi preslabo pridržavaju uputa o održavanju socijalne distance od 1,5 metra, a to je bitna mjera u borbi s virusom. Neka sekundarne zaraze do kojih sada dolazi budu opomena svima da se uputa medicinske struke moramo dosljedno pridržavati, napisao je Kacin.

Od početka ovog mjeseca zaraza je u Sloveniji potvrđena kod 98 ljudi, a u prvih pet dana ovog tjedna testiranjima je potvrđen 51 novi slučaj.

Zbog povećanja novih slučajeva u Sloveniji, ali i obližnjim državama, slovenska vlada uvela je ovaj tjedan ponovnu obvezu nošenja maski u zatvorenim prostorima i javnom prijevozu, a pri odlasku u inozemstvo u države sa sličnom epidemiološkom situacijom preporučuje oprez i uvid u lokalnu epidemiološku situaciju prije putovanja.

Slovenski epidemiolozi u četvrtak su ponovili da Hrvatska unatoč naglom povećanju zaraza u posljednje vrijeme i dalje ostaje epidemiološki sigurna za slovenske turiste, među ostalim i zato što su nova žarišta izvan jadranskih destinacija koje Slovenci najčešće posjećuju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!