11:21 / 29.07.2020.

Autor: T.D./Hina

U Sloveniji 14 novozaraženih, jednak broj kao prethodni dan

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Od početka epidemije u Sloveniji je potvrđeno 2115 slučajeva infekcije koronavirusom, trenutačno je 237 aktivnih slučajeva, a do sada je umrlo 117 osoba koje su nosile zarazu.
U Sloveniji je u zadnja 24 sata na 919 testiranja potvrđeno 14 novih zaraza koronavirusom i nijedan novi smrtni slučaj, objavila je u srijedu slovenska vlada.

To je jednak broj dnevno oboljelih kao prethodni dan kad je na 874 testa registrirano 14 infekcija, uz jednog preminulog.

Trenutno je u Sloveniji hospitaliziran 21 pacijent koji se liječi od Covida-19, što je četvero više nego prethodni dan, a troje među njima trebaju intenzivno liječenje, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Nove zaraze u zadnja 24 sata otkrivene su u 13 različitih općina. Dvije nove zaraze potvrđene su u općini Hrastnik koja je zbog širenje virusa u tamošnji dom za starije i nemoćne jedna od najpogođenijih u zadnje vrijeme, a po jedan slučaj je registriran u općinama Ljubljana, Šenčur, Ajdovščina, Celje, Dobrova-Polhov Gradec, Dravograd, Ilirska Bistrica, Škofja Loka, Tišina, Kočevje, Škofljica i Vojnik.

Od početka epidemije u Sloveniji je potvrđeno 2115 slučajeva infekcije koronavirusom, trenutačno je 237 aktivnih slučajeva, a do sada je umrlo 117 osoba koje su nosile zarazu.

Kako je u utorak objavila slovenska vlada, a prema podacima za protekla dva tjedna, 40 posto svih novih zaraza odnosi se na žarišta u radnim sredinama, odnosno na poslu. Vodeći infektolozi kažu da je sadašnje stanje s koronavirusom u osjetljivoj fazi i "na rubu", kad broj novozaraženih varira, pa ovisno o pridržavanju epidemioloških mjera u idućem razdoblju može padati, ali i rasti.

Trenutno se ne predviđa pooštravanje mjera, pa niti kontrolnog režima na granici s Hrvatskom iako po ocjenama nekih slovenskih epidemiologa stanje u zemlji u kojoj trenutno ljetuje velik broj slovenskih građana "nije sasvim pod kontrolom".

Na jučerašnjem sastanku u Ljubljani ministara vanjskih poslova Anžea Logara i Gordana Grlića Radmana koji je bio posvećen epidemiološkoj situaciji u obje zemlje i razmjeni iskustava dogovoren je nastavak suradnje i koordinacije na stručnoj i političkoj razini, a demantirane su i neslužbene špekulacije medija da Slovenija sredinom kolovoza planira "zatvoriti" granicu s Hrvatskom i da vlada turistima preporučuje da ove godine zbog opreza odmor provedu u domovini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!