11:48 / 28.11.2020.

Autor: T.D./Hina

U Sloveniji 1591 novozaraženi, 43 osobe umrle, mjere još ne daju željeni rezultat

Foto: REUTERS/Yara Nardi/Ilustracija

Foto: REUTERS/Yara Nardi/Ilustracija

Foto: - / REUTERS

Sa slučajevima potvrđenima u posljednja 24 sata, ukupan broj zaraženih od početka epidemije povećao na više od 74 tisuće. Trenutnačo je aktivno gotovo 22 tisuće slučajeva zaraze, a broj umrlih od početka epidemije povećao se na 1336.
U Sloveniji je u posljednja 24 sata provedeno 6938 testiranja i potvrđen je 1591 novi slučaj zaraze koronavirusom, a umrle su 43 oboljele osobe, objavila je u subotu slovenska vlada, dodajući da zabog tih podataka još nije moguće ukidanje nekih epidemioloških mjera uvedenih  26. listopada.

➡️Koronavirus - nove informacije ➡️Sve o Koronavirusu

Sa zaraženima potvrđenima u posljednja 24 sata, njihov se ukupan broj od početka epidemije povećao na više od 74 tisuće. Trenutnačo je aktivno gotovo 22 tisuće slučajeva zaraze, a broj umrlih od početka epidemije povećao se na 1336.

Broj hospitaliziranih je u malom dnevnom  padu pa je sada u bolnicama na COVID odjelima 1258 pacijenata, 66 manje nego u petak, a na odjelima za intentivnu njegu smješteno je 194 teško oboljelih, objavilo je ministarstvo zdravstva.
Broj novozaraženih u posljednja 24 sata neznatno je manji nego prethodnog dana, kad je zabilježeno 1609 slučajeva infekcije. Udio pozitivnih testova iznosi međutim 22,82 posto, što je poboljšanje u odnosu na prethodni dan, kad je bilo 24,43 posto pozitivnih, dok je prije sedam dana udio pozitivnih bio 25,66 posto, što daje nadu da bi se drugi val epidemije mogao početi smirivati.

Unatoč tomu vlada je zbog velikog broja novih slučajeva zaraza i opterećenosti bolničkog sustava najstrože epidemiološke mjere produljila za još najmanje  tjedan dana, navevši da je stanje daleko od željenog i da nije došlo do znatnijeg smanjenja broja novih slučajeva ni priljeva u bolnice, koje su opterećene, a neke od njih četvrtinu kapaciteta namjenjuju za bolesnike s dijagnozom COVID-19. Vlada i dalje tvrdi da su restrikcije uvedene pravodobno i da su dale određeni rezultat, ali ne i željeno brzo smanjenje broja novih slučajeva zaraze, te poziva na poštovanje epidemioloških mjera i solidarnost s bližnjima.

Istraživanje koje je ovih dana proveo Nacionalni zavod za javno zdravlje (NIJZ) pokazalo je da četvrtina inficiranih koji su sudjelovali u ispitivanju kao mjesto gdje su se najvjerojatnije zarazili navodi radnu sredinu, četvrtina ne zna gdje se zarazila, ostali su se zarazili u domovima za starije ili obiteljskom krugu, a manje je od tri posto onih koji navode da su izvor zaraze bila masovnija okupljanja.

Policija ovog vikenda provodi pooštrene kontrole poštovanja mjere kojom se zabranjuje napuštanje općine stanovanja, osim zbog rada i sličnih izuzetnih slučajeva. Policija je potvrdila da je prekršajno prijavila 86 osoba koje su sudjelovale u sinoćnjoj prosvjednoj vožnji automobilima ulicama oko središta Ljubljane koju su organizirali aktivisti koji se protive mjerama i traže ostavku vlade.

Oni se sumnjiče za kršenje zakona o zaštiti od zaraznih bolesti te kršenje javnog reda i mira. U prosvjedu je sudjelovalo nekoliko desetaka automobila, koji su trubili u koloni pri prolasku u blizini zgrade parlamenta, navode danas slovenski mediji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!