11:19 / 26.07.2020.

Autor: I.D./HINA

U Sloveniji 16 novih slučajeva zaraze, dva više nego prethodni dan

Foto: ngcanh from Pixabay

Foto: ngcanh from Pixabay

Foto: - / -

U bolnicama je trenutno 21 pacijent primljen zbog Covida-19, od čega ih je četvero na intenzivnom odjelu.
U Sloveniji je u zadnja 24 sata s 549 testova potvrđeno 16 novih slučajeva koronavirusa, dva slučaja više nego prethodni dan, potvrdila je u nedjelju slovenska vlada.

U bolnicama je trenutno 21 pacijent primljen zbog Covida-19, od čega ih je četvero na intenzivnom odjelu.

Broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom povećao se na 241, dok su od početka epidemije testiranjem do sada potvrđena 2082 slučaja infekcije. Nijedan zaraženi nije umro u zadnja 24 sata, pa broj ukupno preminulih ostaje 116.

U zemlji je trenutno 11,5 aktivnih zaraza na 100.000 stanovnika, u razdoblju od 14 dana. To brine infektologe, te upozoravaju da nove dnevne zaraze treba smanjiti, a reprodukcijski broj širenja virusa  spustiti ispod jedan, kako stanje ne bi izmaklo kontroli.

Među 16 novozaraženih njih 12 je starijih od 65 godina (među njima četvero starijih od 85 godina), dva novozaražena spadaju u dobnu skupinu od 25 do 34  godine, a po jedan u dobne skupine od 35 do 44 i od 55 do 64 godine.

Trenutno je u Sloveniji najveće žarište koronavirusa u općini Hrastnik gdje je locirana skoro trećina trenutno aktivnih zaraza. U tamošnjem domu za starije i nemoćne u subotu je potvrđeno još 12 zaraza među štićenicima i kod jedne zaposlenice doma.

U općini Hrastnik su trenutno 73 aktivna slučaja infekcije, od čega 41 među štićenicima doma, 11 među zaposlenicima i 21 slučaj među ostalim stanovnicima.

Bez toga žarišta Slovenija bi imala samo 8 aktivnih zaraza na 100.000 stanovnika i s reprodukcijskim brojem ispod jedan bila bi među epidemiološki najsigurnijim zemljama, upozoravaju epidemiolozi u Sloveniji.

Direktor nacionalnog Instituta za javno zdravlje (NIJZ) Milan Krek izjavio je u nedjelju za medije da su u dom za starije u Hrastniku infekcije ušle nakon jedne velike zabave i nekontroliranog druženja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!