12:07 / 10.08.2021.

Autor: P.F./Hina

U Sloveniji 216 novozaraženih, dileme uz otvaranje škola na jesen

Oboljeli od koronavirusa

Oboljeli od koronavirusa

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 216 novih zaraza koronavirusom, uz visok postotak pozitivnih među testiranima, te zabrinutost kako će se odvijati nastava na školama i fakultetima ako se taj trend nastavi.

Na 1.848 testiranih bilo je 216 pozitivnih, najviše nakon 8. lipnja kad ih je bilo 254 infekcija. Udio pozitivnih među testiranima iznosi 11,7%, najviše u zadnja dva i pol mjeseca. U bolnicama je trenutno 36 covid pacijenata, pet više nego dan ranije, a sedam ih je na intenzivnim odjelima, no nijedan pacijent nije umro, pa broj ukupno preminulih od početka epidemije ostaje 4.433, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Tjedni prosjek potvrđenih zaraza u jednom danu povećan je na 126,3, a 14-dnevna incidencija zaraza na 100.000 stanovnika na 75,4.

Postotak cijepljenih stanovnika od 39,5% daleko je od 65 do 70% koliko bi vlada željela postići do jeseni, a velike su dileme oko odvijanja nastave na školama i fakultetima s obzirom da je barem jednom dozom cjepiva zaštićeno tek oko 15.000 djece u dobi od 12 do 18 godina, odnosno 2% tog uzrasta.

Infektologinja Bojana Beović, koja vodi skupinu za cijepljenje u ministarstvu zdravstva, rekla je da je vladi preporučeno da za učenike važi pravilo PCT (preboljeli, cijepljeni, testirani) za ulazak u razrede od početka idućeg mjeseca, što je načelo koje je već prihvaćeno za studente, no odluke vlade o tome još nema.

Toj se preporuci, prenose slovenski mediji, protive ravnatelji škola i njihov sindikat jer smatraju da bi ta mjera bila pretjerana i neprovodiva, a postavljaju i pitanje tko će organizirati i plaćati testiranja učenika i nastavnika ako se ipak prihvati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!