15:28 / 28.04.2020.

Autor: T.V./Hina

U Sloveniji 6 novih slučajeva zaraze, kreće polagano otvaranje

Foto: REUTERS/Borut Zivulovic/File Photo

Foto: REUTERS/Borut Zivulovic/File Photo

Foto: - / REUTERS

Slovenija bilježi šest novih slučajeva zaraze koronavirusom, a uz polagano ublažavanje mjera kreće i otvaranje većih poduzeća pa je u utorak, samo u jednoj smjeni, otvorila vrata i tvrtka Revoz, u vlasništvu francuskog Renaulta.
Slovenija u utorak bilježi šest novih slučajeva zaraze koronavirusom, a uz polagano ublažavanje mjera kreće i otvaranje većih poduzeća pa je u utorak, samo u jednoj smjeni, otvorila vrata i tvrtka Revoz, u vlasništvu francuskog Renaulta. 

Nacionalni institut za javno zdravlje i slovenska vlada objavili su u utorak da je utvrđeno šest novih slučajeva zaraze koronavirusom pa se broj oboljelih povećao na 1408. Umrle su još tri osobe pa se ukupan broj preminulih povećao na 86.

Do sada je u Sloveniji na koronavirus testirano ukupno 50.290 osoba, od jučer njih 683.

Trenutačno je hospitalizirano 78 oboljelih, od toga su 24 pacijenta na intenzivnoj njezi. Do sada su iz bolnica otpuštene 223 osobe.

U Sloveniji je danas počela analiza uzoraka krvi uzetih u okviru nacionalnog testiranja čiji je cilj utvrditi koliko je ljudi u državi stvarno zaraženih koronavirusom ili su preboljeli covid-19, a preliminarni rezultati testiranja bit će uskoro poznati.

Istraživanje na slučajnom uzorku građana različite dobi iz svih krajeva Slovenije započelo je početkom prošlog tjedna, nakon što je na 3000 adresa poslana molba za dobrovoljno sudjelovanje i testiranje davanjem uzorka krvi i brisa iz grla.

Do sada su uzeti uzorci 1237 osoba, a zaraza koronavirusom potvrđena je u samo dva slučaja. No, za sada više od polovice onih koji su pozvani da sudjeluju nije dalo pristanak, pa je rok za testiranje produžen do kraja tjedna kad bi trebali biti poznati preliminarni rezultati.

Svi koji sudjeluju u istraživanju za šest mjeseci bit će ponovno testirani na moguću prisutnost antitijela za covid-19.

S ovim tjednom počelo je intenzivnije otvaranje većih poduzeća, pa je nakon pet tjedana stanke proizvodnju, samo u jednoj smjeni, danas započela tvornica Revoz iz Novog Mesta, u vlasništvu  Renaulta. U nešto smanjenom opsegu radi i tvornica kućanskih aparata Gorenje, u kojoj su zbog krize najavljena veća otpuštanja.

Prema odluci vlade, a u skladu s procjenom epidemiologa, ovaj su tjedan opet otvorene neke financijske djelatnosti poput osiguravateljskih društava, od kraja prošlog tjedna rade vulkanizeri i mehaničari, a od ovog tjedna moguća su opet vjenčanja, s minimalnim brojem sudionika i na propisanoj socijalnoj distanci.

Ministar kulture Vasko Simoniti najavio je u utorak da će odmah nakon prvosvibanjskih blagdana doći do postupnog otvaranja muzeja, galerija i knjižnica, dok će kazališta i dalje biti zatvorena za posjetitelje.

Otprije su već dopuštene vježbe i treninzi sportaša, uz propisane epidemiološke mjere, za neke sportove poput tenisa, boćanja, golfa i sličnih, a o ponovnom otvaranju sportskih stadiona još se ne razmišlja.

Kada bi mogla biti završena školska godina za srednjoškolce i osnovce, još nije poznato, niti kad će se opet otvoriti vrtići za djecu, a vladin glasnogovornik Jelko Kacin kazao je u utorak da to u skoro vrijeme nikako ne treba očekivati.

Već je prije najavljeno da će se matura održati po predviđenom programu, iako možda sa zakašnjenjem, a nastava za ostale razrede vjerojatno će se do kraja godine održavati "na daljinu".

Slovenski ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek najavio je neke mjere popuštanja u turističkom prometu te da bi se Slovenija, bude li dopuštala epidemiološka situacija, mogla otvoriti prema Austriji i Mađarskoj, prema Italiji još duže vremena ne, dok je kod Hrvatske zainteresiran za mogućnost da slovenski državljani koji u Hrvatskoj imaju nekretnine mogu slobodno doći da ih obiđu.

Crkve u Sloveniji otvaraju se 4. svibnja

Katolička crkva u Sloveniji idući će tjedan ponovno otvoriti svoja vrata za vjernike nakon dugo vremena tijekom kojeg je zbog epidemije bolesti COVID-19 bilo zabranjeno da vjernici budu na misi.

- Slovenski biskupi će u ponedjeljak 4. svibnja opet otvoriti crkve za sudjelovanje vjernika na svetim misama i drugim bogoslužjima, objavila je u utorak Slovenska biskupska konferencija.

Kako se dodaje u priopćenju, prije ulaska u crkvu bit će obavezna dezinfekcija ruku, a u crkvi će za vrijeme trajanja obreda trebati nositi maske.

Biskupi će u četvrtak 30. travnja u vezi s tim objaviti upute u kojima će biti  i odredbe vezane za primanje sakramenata - svete ispovijedi, krštenja, vjenčanja i bolesničkog pomazanja, navode u priopćenju slovenski biskupi.

Zbog opasnosti od širenja bolesti u katoličkim crkvama, u Sloveniji od 13. ožujka do daljnjega su bila otkazana sva misna slavlja, dodjela sakramenata, kao i crkvene svetkovine za narod, a svećenici su mise mogli održavati samo  privatno i bez vjernika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!