12:01 / 16.10.2020.

Autor: M.M./Hina

U Sloveniji 834 novozaražena, od danas na snazi nove mjere

Ilustracija (Zeljko Lukunic/PIXSELL)

Ilustracija (Zeljko Lukunic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

U Sloveniji su potvrđena 834 nova slučaja zaraze.
U Sloveniji su potvrđena 834 nova slučaja zaraze, gotovo stotinu više nego dan prije, kad ih je bilo 745, a četiri su osobe umrle, objavila je slovenska vlada.

-
Covid-19 - najnovije informacije   

S posljednjim slučajevima ukupan broj novozaraženih u Sloveniji od početka epidemije povećao se na 11.517, a trenutačno je aktivno 5413 slučajeva, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Povećava se i broj hospitaliziranih pacijenata pa ih je prema novim podacima sada već 242, od čega 45 na intenzivnom liječenju, a broj umrlih povećao se na 180.

Nakon novog neslavnog rekorda u broju oboljelih, zbog čega se razmišlja o ponovnom proglašenju epidemije, od danas su na snazi nove oštre mjere koje je donijela vlada. One među ostalim uključuju djelomični "lockout" sedam od 12 statističkih regija u kojima živi više od polovice stanovništva, uključujući središnju regiju čije je središte Ljubljana.

Riječ je o tzv. crvenim zonama u kojima je više od 140 zaraženih na 100.000 stanovnika u 14 dana. U njima su na snazi odluke o zabrani izlaska iz tih zona osim u 11 iznimaka, slično režimu ovog proljeća u prvom valu epidemije (odlazak na posao i povratak s posla), odlazak u zdravstvenu ustanovu ili ljekarnu i slični nužni slučajevi.

U njima je na snazi i potpuna zabrana okupljanja većeg broja ljudi na javnim mjestima i u zatvorenom, nošenje maski obvezno je i na otvorenom, a ugostiteljski lokali i fitness centri bit će zatvoreni najmanje 14 dana.

S druge strane, stanovnici tih regija mogu prelaziti u preostale "narančaste zone" i u slučaju tranzita prema inozemstvu.

Vlada je objavila da su i neke trenutno "narančaste pokrajine" na rubu ulaska u "crveno", a svaki će se tjedan popis tih zona prilagođavati trenutnoj epidemiološkoj situaciji, ovisno o tome poboljšava li se stanje ili pogoršava.

Na nacionalnoj razini od ponedjeljka je na snazi odluka po kojoj će se obrazovni proces u cijeloj državi odvijati putem interneta, osim za prvih pet razreda osnovnih škola, a normalno će do daljnjega raditi vrtići.

Slovenski parlament sinoć je na prijedlog vlade prihvatio novi zakonski paket kojim su produžene mjere subvencioniranja radnih mjesta i održavanja socijalne stabilnosti.

Dramatično širenje koronavirusa u Sloveniji

Tempo kojim se koronavirus širi u Sloveniji dramatičan je, a bolnički sustav mogao bi se urušiti ako se epidemiološka krivulja ne izravna u roku dva tjedna jer su intenzivni odjeli prepuni, upozoreno je na konferenciji za novinare slovenske vlade.

- Brojke su grozne i radimo u vrlo teškim prilikama, kazao je Tomaž Vovko, specijalist infektologije i intenzivne medicine na odjelu intenzivne njege Sveučilišnog kliničkog centra (UKC) u Ljubljani.

U uobičajenim okolnostima jedan liječnik na 'intenzivnoj' brine se za 1,7 pacijenata, a sada je taj omjer jedan na pet, rekao je Vovko i naglasio da su ondje liječnici i sestre na izmaku snaga.

- Sve naše postelje su pune, kapaciteti svakog sustava su ograničeni, pa će i kvaliteta skrbi pasti, upozorio je Vovko i pozvao stanovnike da se pridržavaju epidemioloških mjera, posebno nošenja maski.

Glasnogovornik vlade Jelko Kacin posebno je naglasio da je u zadnja 24 sata čak 16,1 posto testiranih nalaza bilo pozitivno.

- To je najviši postotak dosad. Stanje je dramatično i situacija je teška, ali ne takva ne ne bi mogla biti još teža, kazao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!