12:30 / 29.07.2021.

Autor: M.M./Hina/HRT

U Sloveniji 99 novih zaraza koronavirusom, raste udio zaraženih

U Sloveniji 99 novih zaraza koronavirusom

U Sloveniji 99 novih zaraza koronavirusom

Foto: Ilustracija/Davor Puklavec / Pixsell

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 99 zaraza koronavirusom, više nego prethodni dan, kada je bilo 84 slučaja, a veći je i udio pozitivnih testova - 6,7 posto, objavilo je ministarstvo zdravstva.

U bolnicama je trenutno 29 covid pacijenata, osam od njih na intenzivnim odjelima, no nijedan oboljeli u zadnja 24 sata nije umro.

Na tjednoj razini, broj novih zaraza povećan je za 41 posto, broj aktivnih slučajeva zaraze također je povećan i iznosi 918. Sedmodnevni prosjek zaraza u jednom danu iznosi 68, a incidencija na 100.000 stanovnika je 43, objavio je nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ).

Virus će i dalje biti prisutan, a idućih mjeseci zaraze će se povećavati jer prelazimo u jesensko vrijeme, kazala je u razgovoru za televizijsku postaju POP-TV glavna epidemiologinja Mateja Logar. Ona je upozorila na potrebu strogog pridržavanja pravila PCT (preboljeli, cijepljeni, testirani) kao uvjeta za održavanje nekih djelatnosti, te za mobilnost građana i njihovo sudjelovanje u javnom životu, ali i na potrebu da se cijepi što veći dio populacije.

Bez toga uvjeta i u epidemiološkoj situaciji u kojoj smo i kakva će se nastaviti u jesen mnoge gospodarske i društvene aktivnosti ne bi mogle djelovati u potpunosti, upozorila je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!