11:55 / 01.11.2021.

Autor: M.Š./Hina/HRT

U Sloveniji epidemija u porastu, skoro svaki drugi test pozitivan

Maribor

Maribor

Foto: Roman Babakin / Shutterstock

U Sloveniji je u zadnja 24 sata uz smanjen broj testiranja potvrđeno 1257 novozaraženih koronavirusom, a još deset pacijenata je preminulo, dok posebno zabrinjava visok postotak pozitivnih testova.

Sa 2632 testa potvrđeno je 1257 novozaraženih, što znači da je pozitivnih testova bilo 47 posto, skoro svaki drugi, potvrdio je nacionalni institut za javno zdravlje (NIJZ) u ponedjeljak.

To je novi rekord broja pozitivnih testova od samog početka epidemije, čime je premašen jučerašnji rekord od 42,1 posto. Rastući trend pozitivnih testova govori o ozbiljnosti situacije i visokoj prisutnosti virusa u populaciji, ocjenjuju epidemiolozi.

U porastu su i drugi epidemiološki podaci, pa se broj aktivnih slučajeva povećao na 28.575, 14-dnevna incidencija na 1356, a stanje u bolnicama približava se brojevima koji bi mogli nagnati valdu da pooštri mjere.

Trenutno su u bolnicama 603 covid pacijenta, pri čemu je u zadnja 24 sata primljeno 58 novih, a 22 otpušteno, dok je deset pacijenata preminulo, prema novim podacima ministarstva zdravstva.

Predstavnici vlade protekli su tjedan više puta upozorili da će zbog opterećenosti bolničkog sustava nove restriktivne mjere, uključujući i djelomični lockdown, biti potrebne kad broj covid pacijenata na intenzivnim odjelima premaši broj od 160 do 180 bolesnika.

Sada ih je tamo 146, pa bi tu granicu bolnice mogle prijeći krajem ovog ili početkom idućeg tjedna.

Inače, odlukom vlade u Sloveniji su od danas zbog rastućeg epidemijskog vala na snazi nešto strože mjere. Među ostalim, redovno će se na koronavirus testirati svi zaposleni u zdravstvenim i socijalnim ustanovama.

Dva puta tjedno testirat će se i učenici osnovnih i srednjih škola, a postroženi su propisi glede nošenja maski, te kontrole lokala čiji posjetitelji moraju imati covid potvrde.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!