U Sloveniji i dalje rekordna zaraza, bolnice u teškoćama zbog bolovanja

27.01.2022.

11:47

Autor: I.Z./HRT/Hina

Slovenija i dalje bilježi rekordne brojke novih zaraza koronavirusom

Slovenija i dalje bilježi rekordne brojke novih zaraza koronavirusom

Foto: - / Pixabay

Slovenija i dalje bilježi rekordne brojke novih zaraza koronavirusom pa je u zadnja 24 sata potvrđeno 14.206 novih slučajeva, a peti val epidemije izazvane omikron varijantom virusa opterećuje bolnički sustav u kojem ponegdje, zbog velikog broja izolacija, čak 20 posto osoblja ostaje kod kuće.

- U nekim je bolnicama već 20 posto zaposlenih na bolovanju, a slične probleme omikron izaziva i kod laboratorijskih i drugih kapaciteta, kazao je danas državni tajnik u ministarstvu zdravstva Robert Carotta, zadužen za koordinaciju između bolnica i preraspoređivanje kadrova u epidemiji.

Omikron je, po njegovim riječima, u Sloveniji postao dominantan sredinom siječnja i sve se više širi te tek sada "pokazuje zube", a za održavanje bolničkog sustava je opasan kao i delta varijanta zbog velikog širenja u populaciji, premda izaziva blaže simptome.

Kako je danas objavio nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ), u zemlji je u zadnja 24 sata sa 19.707 PCR testiranja potvrđeno 14.206 novih infekcija, a pozitivnih je nalaza bilo 72,1 posto. Broj novootkrivenih zaraza manji je u odnosu na prethodni dan kad ih je bilo rekordnih skoro 17,5 tisuća, ali je trend i dalje vrlo zabrinjavajući jer je zabilježeno 3912 novozaraženih više nego prije tjedan dana.

Sedmodnevni prosjek zaraza u jednom danu s novim se podacima povećao na 12.415 slučajeva, a 14-dnevna incidencija na sto tisuća stanovnika na 6.815 zaraženih, dok je cijepljeno ukupno 57,3 posto populacije.

S 12 preminulih u 24 sata ukupan broj smrtnih slučajeva među zaraženima od početka epidemije povećao se na 5.825.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!