19:39 / 03.03.2021.

Autor: Hina

U Sloveniji i nigerijska varijanta koronavirusa

Slovenija se teško nosi s koronavirusom

Slovenija se teško nosi s koronavirusom

Foto: SEC / REUTERS

U Sloveniji je, nakon britanske i južnoafričke, potvrđena i prisutnost nigerijske varijante koronavirusa. Dosad je zabilježeno najmanje sedam slučajeva te varijante, objavili su slovenski mediji, pozivajući se na Nacionalni laboratorij za zdravlje, okoliš i hranu.


Taj laboratorij naknadnim sekvencioniranjem desetak posto slučajno odabranih uzoraka pozitivnih testova na osnovni tip koronavirusa nastoji utvrditi prisutnost novih varijanti u populaciji. Dosad dobivene rezultate službeno će objaviti u četvrtak.

Kako preliminarno javljaju mediji, varijanta koronavirusa B1.525, poznata kao nigerijska, prošli je tjedan potvrđena kod četiri uzorka iz središnjeg dijela Slovenije, a dosada je potvrđeno najmanje sedam takvih slučajeva.

Nigerijska varijanta inače je najraširenija u Danskoj, Velikoj Britaniji, Nigeriji i SAD-u.

Nacionalni laboratorij za zdravlje, okoliš i hranu u veljači je potvrdio i južnoafričku varijantu koronavirusa kod osobe koja uopće nije putovala u inozemstvo. Potvrdila je i 50-ak slučajeva britanske varijante, od kojih je desetak vezano uz putovanja izvan Slovenije, a ostali nisu.

Kod dodatnih 55 uzoraka kod kojih je otkrivena mutacija virusa još nije potvrđeno da se radi o britanskoj varijanti, prenose mediji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!