12:25 / 07.05.2020.

Autor: HINA/HRT

U Sloveniji jedan novi slučaj zaraze, idući tjedan kreće putnički promet

Foto: Peng Lijun/XinHua/PIXSELL

Foto: Peng Lijun/XinHua/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ukupan broj potvrđenih zaraza u Sloveniji popeo se na 1449, a sveukupno je do sada od koronavirusa umrlo 100 osoba. No, zbog turizma žele otvorene granice.
U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđen samo jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, objavila je  slovenska vlada, koja za idući tjedan najavljuje ponovno otvaranje putničkog prometa, željezničkog i autobusnog.

Ukupan broj potvrđenih zaraza u Sloveniji tako se popeo na 1449, a umrla je još jedna osoba zaražena Covidom-19 pa je sada broj preminulih 100.

Broj hospitaliziranih i oboljelih koji su na intenzivnim odjelima i dalje je u padu.Trenutno je hospitalizirano 52 bolesnika, jedan manje nego u prethodna 24 sata, a za jednog oboljelog smanjen je i broj onih na intenzivnim odjelima, gdje je sada 13 teže oboljelih.

U zadnja 24 sata provedeno je 1055 novih testova, a do sada je u zemlji ukupno provedeno skoro 60 tisuća testiranja briseva na prisutnost koronavirusa.

U srijedu su objavljeni i preliminarni rezultati serološkog testiranja na nacionalnom reprezentativnom uzorku, a testiranje uzoraka krvi ispitanika pokazalo je da je njih 3,1 posto već bilo u kontaktu s koronavirusom, te da imaju antitijela u krvi.

Uz mali broj preboljelih nužan velik oprez s mjerama, upozoravaju stručnjaci

Kako navode slovenski mikrobiolozi koji su proveli to istraživanje, rezultatima se može pretpostaviti da je u Sloveniji "preboljelo" Covid-19 bez simptoma od dva do četiri posto ukupne populacije, te da je virus i dalje prisutan.

Kako tumače, to znači da su mjere epidemiološke zaštite i pridržavanje propisanih mjera socijalnog distanciranja u skoro dva zadnja mjeseca dali dobre rezultate jer je spriječeno veliko širenje virusa na populaciju, ali da s relaksacijom mjera treba biti vrlo oprezan i da im treba pristupati postupno, posebno čuvajući najosjetljiviju populaciju starijih.

Slovenski epidemiolozi upozoravaju da drugi val epidemije potkraj ljeta nije isključen jer veći dio populacije nije razvio antitijela u kontaltu s novim koronavirusom, te da se ne može pouzdano utvrditi koliku zaštiitu, odnosno imunitet, te na koji rok ta antitijela pružaju onima koji su bili u kontaktu s virusom, a osim toga još nema učinkovitog lijeka niti cjepiva.

Brzi testovi nisu sigurni i ne daju jamstvo

Ravnatelj mikrobiološkog instituta ljubljanskog Medicinskog fakulteta Miroslav Petrovec kazao je da medicinska struka ne preporučuje pristupanje tzv. brzim serološkim  testovima na koronavirus radi putovanja u inozemstvo.

Kako je pojasnio takvi su testovi već na tržištu, ali nisu znanstveno evaluirani niti sigurni, te ne mogu biti jamstvo da se oni kojima su pokazali negativan rezultat na koronavirus ili postojanje antitijela ne mogu ubuduće zaraziti.

Zbog turizma žele otvorene granice, otvaraju i javni promet

Slovenski turizam je zbog koronakrize u vrlo teškoj situaciji, izjavio je u četvrtak potpredsjednik slovenske vlade i ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek, dodavši da zato želi što skorije otvaranje granica na europskoj razini i bilateralno, sa susjednim državama.

- Naš turizam je na dnu jer ga je pandemija najteže pogodila i zato treba mjere kako bi preživio, te se prestrukturirao i razvio nova rješenja, kazao je Počivalšek na redovitoj vladinoj konferenciji za novinare u formatu "na daljinu".

Smatra da je problem što je slovenski turizam u 70 posto slučajeva ovisan o dolasku stranih turista, a prednosti za slovenske destinacije vidi u trendu ekološkog i "zdravog" turizma. Država će, najavio je Počivalšek, posebnim paketom pomoći koji slijedi, nastojati sačuvati radna mjesta u turizmu, a za ponovno pokretanje aktivnosti namijenila je 16 milijuna eura bespovratnih sredstava i druga sredstva za veću likvidnost. Ipak, očekuje se da će oporavak u turizmu biti dugotrajniji i potrajati nekoliko godina.

Što se tiče "otvaranja" države za turističke posjete, slovenski je ministar kazao da bi bilo dobro kada bi EU donijela jedinstven protokol za turističke prijelaze granice, ali se radi i na bilateralnim dogovorima, pa i s Hrvatskom.

- Ovisimo o stranim turističkim tržištima i želimo da se ove godine granice otvore, ali to ne možemo učiniti unilateralno, kazao je Počivalšek.

S Hrvatskom dogovaraju protokol za međusobne prijelaze

Počivalšek je potvrdio da se s Hrvatskom dogovara protokol za međusobne prijelaze, koji bi u prvoj fazi važio recipročno za dvovlasnike, vlasnike zemljišta i šuma u drugoj državi, kao i vlasnike stambenih objekata, a u drugoj fazi i za sve ostale turiste iz jedne i druge države, a protokol će se izraditi u suradnji ustanova za javno zdravlje dviju država.

- Dvovlasnici bi po tom protokolu granicu mogli prelaziti već u drugoj polovici svibnja, a ostali turisti s početkom lipnja, naveo je.

- U Sloveniji se od ponedjeljka, nakon što je šest tjedana bio zatvoren, opet otvara putnički promet, autobusni i željeznički, ali za sada nije planirano otvaranje međunarodnih linija, potvrdio je u četvrtak na vladinoj telekonferenciji za novinare Jernej Vrtovec.

Zračni promet je formalno otvoren, ali za sada samo za specijalne letove. Vlasti bi željele što prije obnoviti turističke linije uz bilateralne ili europske protokole.

U domaćem prometu vrijedit će stroga ograničenja kako bi se izbjegla opasnost ponovnog rasta broja oboljelih od Covida-19, koja je striktnim mjerama do sada vrlo smanjena. Tako će u autobusima vozači biti odijeljeni pregradom od ostalih putnika, koji će u prvoj fazi popuštanja moći ulaziti u vozilo samo na zadnja vrata, neće biti prodaje karata u samom vozilu, vozila će se na kraju svake vožnje morati prozračiti i dezinficirati, između putnika u vozilima mora biti najmanje 1,5 metara fizičkog razmaka, a uz to moraju u vozilu nositi maske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!