19:18 / 12.11.2020.

Autor: V.K./Hina

U Sloveniji nove restrikcije zbog koronavirusa

Foto:  REUTERS/Borut Zivulovic

Foto: REUTERS/Borut Zivulovic

Foto: - / REUTERS

Slovenija je donijela niz novih restrikcija kako bi pokušala spriječiti širenje bolesti COVID-19 i one će biti na snazi sljedeća dva tjedna, objavljeno je u Ljubljani.
Slovenija je donijela niz novih restrikcija kako bi pokušala spriječiti širenje bolesti COVID-19 i one će biti na snazi sljedeća dva tjedna, objavljeno je u Ljubljani.

➡️
Koronavirus - nove informacije
➡️ U Sloveniji potvrđeno 1084 novih zaraza koronavirusom

Kako bi ograničila širenje koronavirusa i sačuvala kapacitet zdravstva, slovenska vlada donijela je mjere među kojima je zaustavljanje javnog prijevoza i zabrana bilo kakvog okupljanja ljudi koji nisu članovi iste obitelji ili zajedničkog kućanstva. Zatvorene su i sve trgovine koje ne prodaju osnovne životne potrepštine.

-  Odluka kojom se, uz aktualnu zabranu kretanja izvan stana ili kuće u noćnim satima te zabranu napuštanja matičnih općina osim u iznimnim slučajevima, zabranjuje bilo kakvo okupljanje osoba izvan kruga obitelji ili zajedničkog kućanstva stupa na snagu već u petak, rekao je na konferenciji za novinare ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs.

Uz to, dodao je, zabranjuju se bilo kakva zajednička slavlja, mise i vjerski obredi, a dopuštaju se vjenčanja, no bez svadbenih svečanosti, osobama koje za to dobiju posebnu dozvolu ministarstva javne uprave.

Budući da je situacija s razvojem epidemije kritična i u svim susjednim državama, donesena je odluka kojom se ukida pravo na odlazak u inozemstvo u trajanju od 48 sata i povratak bez karantene ili negativnog testa na COVID-19 za osobe koje u inozemstvu imaju nekretninu, plovilo ili zemljište.

- Posjet članovima obitelji izvan Slovenije koji traje manje od 72 sata bit će omogućen samo za one zemlje koje su u Europskoj uniji, objasnio je Hojs.

- Cilj je novih restriktivnih mjera da se u iduća dva tjedna znatno smanji broj novih hospitalizacija zbog bolesti COVID-19 i dnevni broj novih zaraženih i to je jedini način da se prije novogodišnjih praznika, uz neke restrikcije, situacija ponovno vrati u normalu, rekao je ministar zdravstva Tomaž Gantar.

Prema njegovim riječima, prvo zatvaranje koje je 25. listopada proglasila vlada bilo je "djelomice uspješno" jer se smanjilo širenje drugog vala epidemije s "eksponencijalnog" na "linearan" rast, a sad je potreban dodatan napor i strpljivost da se stanje dovede pod kontrolu jer bi inače posljedice mogle biti dugotrajno štetne.

- Ovim nastojimo prekinuti začarani krug širenja virusa u populaciji, rekao je Gantar, dodavši da ni sam ne bi vjerovao da će ovakve mjere biti potrebne da mu je to netko kazao prije nekoliko tjedana.

Naglasio je da će režim ulaska u Sloveniju i izlaska iz nje biti pooštren i zbog toga što je primijećeno da je tijekom vikenda, koristeći dosadašnje izuzetke, preko granice s Hrvatskom znalo prijeći i do 17 tisuća osoba, što se novim mjerama nastoji spriječiti jer importirani slučajevi zaraze više nisu rijetki.

Kad je riječ o sportskin aktivnostima, slovenska je vlada danas donijela odluku da će se treninzi u zatvorenim prostorima moći održavati samo za profesionalne sportaše. Zaustavlja se javni prijevoz, a za odlazak na posao i dolazak s posla, uz automobile, građani će se moći koristiti i taksi-prijevozom.

Vezano za gospodarske aktivnosti, prerađivački sektor moći će raditi kao i do sada uz primjenu epidemioloških mjera, zaustavlja se gotovo sav servisni i uslužni sektor, osim, na primjer, rada vulkanizera, dimnjačara i sličnih službi. Nastava u školama i dalje je na daljinu, a bit će zatvoreni i vrtići, osim za djecu zaposlenih u nužnim službama.

Obrazlažući zašto je bilo potrebno pooštravanje mjera, Gantar je upozorio na velik broj hospitalizacija i situaciju u kojoj svaki dan treba osigurati prosječno 20 novih kreveta za oboljele od bolesti COVID-19, ali i nagli rast broja smrtnih slučajeva u posljednje vrijeme.

Najveći dio teže oboljelih koji trebaju hospitalizaciju te umrlih stariji je od 70 godina, no velik je i postotak onih u dobi od 35 do 50 godina koji obolijevaju.

- Matematički modeli pokazuju da je u Sloveniji zaraženo gotovo pet posto ukupnog stanovništva, rekao je Gantar.

Prema posljednjim podacima, u slovenskim je bolnicama 1210 oboljelih od bolesti COVID-19, a broj se stalno povećava. U srijedu je umro 41 oboljeli, što je najveći broj smrtnih slučajeva u jednom danu do sada. Ukupno je od posljedica zaraze koronavirusom u Sloveniji od početka epidemije umrlo 686 ljudi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!