13:18 / 16.04.2021.

Autor: Hina/A.P.C.

U Sloveniji pad broja novozaraženih

Ilustracija - cijepljenje protiv koronavirusa

Ilustracija - cijepljenje protiv koronavirusa

Foto: Borut Zivulovic / REUTERS

U Sloveniji je u posljednja 24 sata pet osoba umrlo od posljedica COVID-a, a potvrđena je zaraza u još 860 ljudi. Vlada je u prioritetnu skupinu za cijepljenje uvrstila i maturante kako bi se smirenije mogli pripremati za završne ispite.

Odluka o prioritetnom cijepljenju maturanata donesena je unatoč nekim rezerviranim stajalištima, ali ćemo i dalje težiti tomu da se što prije cijepi starije stanovništvo, objasnila je na konferenciji za novinare Vesna Kerstin Petrič iz ministarstva zdravstva.


Cijepljenje za maturante je, kao i za ostalo stanovništvo, dobrovoljno, počet će potkraj idućeg tjedna, a uz njih će biti cijepljeni i njihovi roditelji.

Cijepit će se raspoloživim cjepivom, što znači najprije AstraZenecinim, rekla je Petrič.


Dodala je da je vlada malim izmjenama strategije cijepljenja na prioritetnu listu stavila i roditelje djece s kroničnim bolestima.

Novi dnevni broj novozaraženih znatno je manji nego prije sedam dana kad je iznosio 1279, premda je incidencija novih zaraza još veoma visoka - 290, kazao je predstavnik vlade Uroš Orbanija. Ocijenio je kako to pokazuje da su mjere 11-dnevnog zatvaranja dale odličan rezultat.

Međutim, stanje u bolnicama još se ne smiruje. Trenutačno je u njima 639 oboljelih, 15 više nego dan prije. Na intenzivnim su odjelima 152 bolesnika, dva više nego jučer.

U Sloveniji je prvu dozu cjepiva dosad primilo 360.450 osoba, a dvije 136.582, odnosno 6,5 posto stanovništva, objavio je nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!