U Sloveniji porast zaraženih, ali situacija pod kontrolom i bez novih mjera

28.06.2022.

15:18

Autor: HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Broj novozaraženih koronavirusom u Sloveniji je u porastu, ali su simptomi većinom blagi i ne zahtijevaju hospitalizaciju, pa se ovog ljeta i jeseni uz postojeći trend ne očekuje posebno zaoštravanje mjera. Mjere će ubuduće donositi struka, a ne vladajući, rekli su na konferenciji za novinare u Ljubljani predstavnici vlade i nacionalnog Instituta za javno zdravlje.

- Stanje u bolnicama se ne zaoštrava, a broj težih slučajeva pod kontrolom, kazao je Mario Fafangel koji u Institutu vodi centar za zarazne bolesti, a vlada ga je imenovala šefom znanstvene skupine koja će voditi brigu o budućem stanju epidemije COVID-a. On je dodao kako se pretpostavlja da će trend porasta novih zaraza ostati i idućih mjeseci zbog novih podvarijanti omikrona BA.4 i BA.5, no da se ponovno zaoštravanje mjera za sada ne predviđa ni tijekom ljeta, a niti na jesen ukoliko se ne pojavi nova opasnija varijanta od omikrona.

Prema zadnjim službenim podacima, u Sloveniji su u ponedjeljak bila potvrđena 384 nova slučaja zaraze koronavirusom više nego tjedan ranije, 7-dnevni prosjek zaraza u jednom danu iznosi 588, a u bolnicama je sada ukupno 30 pacijenata primljenih zbog COVID-a, što je sve daleko od visokih brojki iz zadnjeg proljetnog vala epidemije.

Ministar zdravstva Danijel Bešič Loredan naglasio je da se nova vlada za razliku od prethodne neće miješati u rad znanstvene skupine zadužene za COVID, sastavljene od različitih stručnjaka za pojedina područja.

- Nikad od nje nećemo zahtijevati da svoje odluke mijenja preko noći, stručnjaci će epidemiju voditi samostalno, a vlada će za to preuzeti odgovornost, naveo je ministar zdravstva.

Nova vladajuća koalicija premijera Roberta Goloba počela je postupak izmjena sadašnjeg zakona o zaraznim bolestima, no Bešić Loredan je kazao da se njime nikoga neće prisiljavati na cijepljenje protiv covida-19, otklanjajući tako sumnje javnosti prema zadnjem prijedlogu izmjena tog zakona koji je na proljeće predlagala prethodna vlada.

Nova će se znanstvena skupina za COVID prvi put sastati u srpnju, a u kolovozu objaviti i javnosti transparentno predstaviti moguće varijante razvoja epidemije, te mjere i preporuke koje će se u vezi s tim predložiti, ustvrdili su ministar Bešić Loredan i epidemiolog Fafangel. Dodali su da trenutno stanje ne zahtijeva uvođenje posebnih mjera, osim osnovnih higijenskih i protuepidemijskih preporuka koje su i sada na snazi.

U slučaju daljnjeg širenja omikron varijante koja sada prevladava, a koja predstavlja manji rizik za teži oblik bolesti, te zahvaljujući postojećem stupnju imuniteta populacije - bilo zbog cijepljenja ili preboljelog covida-19 - važeće se mjere neće pooštravati, nego će na snazi ostati sadašnje, najavili su.

Prema njihovim riječima, riječ je o epidemiološkom scenariju A koji pretpostavlja sadašnji blaži rast epidemije, te predviđa izolaciju pojedinca koji se zarazio, zračenje prostorija, rad od kuće, te korištenje zaštitnih maski maski u situacijama kad se ne može izbjeći bliski kontakt.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!