09:33 / 26.10.2020.

Autor: I.Z./Vijesti/IMS/HRT/Hina

U Sloveniji potvrđeno 1113 novozaraženih, 7 umrlih

Foto: Borut Zivulovic/REUTERS, arhiva

Foto: Borut Zivulovic/REUTERS, arhiva

Foto: - / REUTERS

Ograničenje kretanja najprije će biti na snazi sedam dana u cijeloj državi, a zatim će se postupno popuštati po regijama koje prve ograniče širenje epidemije
U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 1113 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a sedam je oboljelih od posljedica covida-19 umrlo, čime se nastavlja vrlo kritično razdoblje epidemije zbog kojeg je u zemlji od subote uveden lockdown koji će trajati najmanje tjedan dana, a od sutra uvodi zabrana kretanja izvan područja matičnih općina, objavila je slovenska vlada.

S novim je zarazama broj ukupnih potvrđenih infekcija od početka epidemije povećan na 24.063, od čega je aktivnih slučajeva 15.230, a 14-dnevna incidencija zaraza povećala se na 727, objavilo je ministarstvo zdravstva.
I dalje se povećava broj oboljelih u bolnicama, gdje leži 523 pacijenata, od čega 82 na intenzivnim odjelima, a s novim smrtnim slučajevima broj se umrlih od posljedica covida-19 povećao na 248.

- Ako je ikako moguće ostanite kod kuće, samo tako epidemiološku krivulju možemo okrenuti prema dolje, kazao je na konferenciji za novinare Jelko Kacin, glasnogovornik vlade za COVID-19.

- Situacija je teška i stanje se mijenja iz sata u sat, rekao je Kacin dodavši kako vlada razmatra hitne mjere u svrhu povećanja kapaciteta bolnica. On je pozvao građane da dosljedno poštuju mjere jer vlada više nema "manevarskog prostora" za nove strože mjere.

Ministar zdravstva Tomaž Gantar, koji očekuje da će se velik broj novih zaraza i priljeva oboljelih u bolnice nastaviti, izdao je sinoć uredbu kojom se tijekom14 dana obustavljaju sve zdravstvene usluge koje nisu hitne, uključujući i preventivne zdravstvene programe, kako bi se prioritet dao oboljelima od covida, te najavio da će se ubuduće u rad u bolnicama moći uključiti i privatni zdravstveni sektor s koncesijom, liječnici pripravnici i specijalizanti.

➡️ Slovenija: Od utorka zabrana kretanja izvan prebivališta

Prema projekcijama znanstvenog instituta "Jožef Štefan" koji radi projekcije razvoja stanja za vladu, a čije su se prognoze do sada pokazale točnima, ako bi mjere koje je vlada donijela još prošlog tjedna djelovale, a reprodukcijski broj širenja virusa smanjio na manje od jedan (1), onda bi 1. studenoga, dakle već za tjedan dana u bolnicama zbog covida-19 moglo biti 620 hospitaliziranih, a tek nakon toga bi se postupno broj počeo smanjivati. Broj pacijenata na intenzivnim odjelima počeo bi se međutim - po istoj projekciji - smanjivati tek nakon što ih 7. studenog bude maksimalan broj - oko 175, prenose mediji takva predviđanja, kao i ocjene da je stvarno zaraženih u slovenskoj populaciji najmanje tri puta više od potvrđeno inficiranih.

Stanje u Sloveniji u emisiji "U mreži Prvog" komentirala je novinarka Radija Slovenije Špela Novak.

- Kod vas još uvijek ima života izvan kuće i posla, a kod nas zapravo nema više toga. Zatvoreno je sve, zatvorene su i škole i nastava je online, svi saloni, fitness centri. Nema ni vjenčanja, evo sad smo ograničeni na statističke regije, novo je što ćemo sutra biti ograničeni na općine. Nema više kretanja izvan općine prebivališta. Imamo i policijski sat, radimo sve više od kuće da smo što manje u kontaktu. Situacija je slična kao što je bila u prvom valu na proljeće, naglasila je novinarka Špela Novak. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!