13:09 / 14.10.2021.

Autor: Hina/HRT

U Sloveniji više od tisuću noovzaraženih

U Sloveniji preko tisuća novozaraženih, četvoro umrlih

U Sloveniji preko tisuća novozaraženih, četvoro umrlih

Foto: Ilustracija / Shutterstock

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđena 1081 zaraza koronavirusom, a četvoro covid pacijenata je umrlo, objavilo je u četvrtak ministarstvo zdravstva.

Pozitivan na koronavirus bio je svaki peti testirani, što je manji udio nego dan ranije kad je zabilježeno 1227 novih zaraza, uz 21,6 posto pozitivnih testova.

Trenutno je u Sloveniji 11.581 slučaj zaraze, prosječni broj zaraženih u jednom danu za zadnjih sedam dana iznosi 816, a imunizirano je 1.055.042 stanovnika, odnosno polovica populacije.

U bolnicama je 406 covid pacijenata, 117 od njih na intenzivnom je liječenju.

Vlada Janeza Janše i dalje inzistira da je potrebno striktno pridržavanje PCT pravila koje rad i druge aktivnosti veže uz obvezujuće covid potvrde.

No, protiv toga je u srijedu u Ljubljani opet na ulice izašlo nekoliko tisuća demonstranata, neki od njih tražeći ostavku vlade. Premda većih slučajeva nasilja kako se događalo na nekim od ranijih okupljanja nije bilo, policija je zbog remećenja javnog reda i mira privela više osoba, ali nije upotrijebila vodeni top ili suzavac.

Covid restrikcije i dalje izazivaju nezadovoljstvo dijela javnosti, a mediji javljaju i o slučaju liječnice iz sjeveroistočnog dijela zemlje koja je izdavala covid potvrde mimo propisanog protokola i za to naplaćivala po 50 eura.

Prijavljena je liječničkoj komori, a pacijentima je davala potvrde da su preboljeli covid-19, ne provjeravajući je li od trenutka kad su zaraženi možda proteklo više od šest mjeseci, što bi morala, niti ih je upućivala na dodatan PCR test, kako također zahtijeva protokol za takvu situaciju, prenijeli su mediji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!