U Sloveniji proglašen kraj epidemije, ali ne i mjera

15.06.2021.

22:54

Autor: T.V./HRT/Hina

Ljubljana, Slovenija

Ljubljana, Slovenija

Foto: - / Pixabay

Stanje epidemije zbog Covida-19, koje je u drugom valu u Sloveniji proglašeno 18. listopada prošle godine, više se neće produžavati, izjavio je u utorak Franc Vindišar, državni tajnik u ministarstvu zdravstva.

Budući da je Slovenija prema kriterijima Europskog centra za kontrolu bolesti (ECDC) još nije u sigurnoj "zelenoj" zoni, zaštitne masake u zatvorenoim prostorima, dezinfekcija ruku, distanca i neke druge mjere i dalje ostaju na snazi, a prisustvovanje nekim događajima u skupini moguće je i dalje samo cijepljenima, onima koji su Covid preboljeli ili ljudima sa svježim negativnim testom.

U slovenskim bolnicama je po zadnjim podacima 122 covidnih pacijenata, najmanji broj nakon 7. listopada, a vladin stručni tim za vladu će i dalje jednom tjedno razmati epidemiološku situaciju i ovisno od stanje predlagati preporuke vezane za Covid.

- Molim sve da i dalje poštuju sve preporuke. Sve mjere ostaju na snazi dok ih vlada ne ukine ili ne produži vrijeme njihova trahjanja, kazao je Vindišar.

Pozvao je sve ljude da se cijepe, što je najbolji način da dođe do željene masovnije zaštite od bolesti, rekavši da je sada u zemlji dovoljno cjepiva.

- Iza nas je teških godinu i pol dana. Epidemija nas je postavila pred mnoge kušnje. Suradnjom i solidarnošću ćemo ih prevladati, ali još nismo prošli ciljnu liniju, kazao je Vindišar.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!