12:17 / 30.08.2021.

Autor: I.H./Hina/HRT

U Sloveniji se otvaraju novi covid odjeli

Borba s koronavirusom u Sloveniji

Borba s koronavirusom u Sloveniji

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Broj novozaraženih i hospitaliziranih zbog koronavirusa u Sloveniji je i dalje u porastu, a vlada je za primanje oboljelih aktivirala još tri bolnice - one u Novom Mestu, Novoj Gorici i Murskoj Soboti - pa će te pacijente u ovoj fazi epidemije primati njih ukupno sedam.

U zadnja 24 sata uz ograničen opseg testiranja otkrivene su 143 zaraze ili 16,1 posto, a jedan pacijent je umro. U bolnicama je trenutno 141 oboljeli, od čega 27 na intenzivnom liječenju, a među njima i 15 na respiratoru, objavila je u ponedjeljak vlada.

O pogoršanju epidemiološke situacije i povećanju hospitalizacija govori podatak da je prije tjedan dana bilo samo samo 116 dnevno zaraženih i 75 hospitaliziranih.

Vladini epidemiolozi danas će vladi po najavama preporučiti da se zato popunjenost bolesničkih postelja ove jeseni uvede kao glavni kriterij za određivanje novih mjera.

Vladin plan predviđa da bi bolnički sustav mogao uz velike napore primiti najviše do tisuću covid pacijenata, a ne dvostruko veći broj koliko bi ih u ekstremnoj situaciji širenja epidemije, po nekim matematičkim modelima, moglo zatražiti pomoć zbog covida-19 ove zime.

Pri tome, mediji prenose upozorenja zdravstvenih djelatnika da je u nekim bolnicama zbog odljeva stručnog kadra medicinskih sestara obučenih za rad na intenzivnim odjelima za pet posto manje nego u drugom i trećem valu epidemije, a njihov je sindikat u pregovorima s vladom istaknuo zahtjev za znatno povećanje plaća.

Prema zadnjim podacima ministarstva zdravstva, u Sloveniji je 5.158 aktivnih slučajeva zaraze, prosjek zaraza u jednom danu za zadnji tjedan iznosi 427 slučajeva. a raste i 14-dnevna incidencija koja je sada 244, za 44 slučajeva iznad praga koji Europski centar za kontrolu bolesti (ECDC) postavlja kao kriterij za ulazak u crvenu fazu.

Premijer Janez Janša nezadovoljan je dosadašnjim tempom cijepljenja stanovništva jer je do sada cijepljeno oko 43 posto populacije, mnogo manje nego u nekim zapadnoeuropskim zemljama.

U poruci na Twitteru Janša je zahvalio onima koji su cijepljenjem zaštitili svoje zdravlje, ali i naveo da bi vlada mogla ukinuti sve protuepidemijske mjere koje su na snazi tek kad bude cijepljeno barem 70 posto stanovništva, kako je to uspjelo u Danskoj i Velikoj Britaniji.


-Broj novih zaraza i hospitalizacija u Sloveniji "strmo" raste, a glavni uzrok je nedovoljna procijepljenost starijih od 50 godina, te činjenica da sada dominantna delta varijanta koronavirusa donosi i dvostruko veći rizik od hospitalizacije, izjavila je infektologinja Tatjana Lejko Zupanc, direktorica Klinike za zarazne bolesti ljubljanskog Sveučilišnog kliničkog centra (UKC) i članica vladinog stručnog tima za COVID-19.


- U ljubljanskoj Klinici za zarazne bolesti među covid pacijentima još uvijek prevladavaju stariji od 60 godina. No, u bolnici je i 10 mlađih od 50 godina, a među kojima i četvoro mlađih od 40, te nekoliko mlađih od 30 godina koji su na intenzivnom liječenju, što pokazuje da hospitalizacija prijeti i mlađim ljudima, osobito necijepljenima, upozorila je Lejko Zupanc.

Apelirala je na sve koji mogu da se što prije cijepe, posebno stariji od 50 godina kod kojih je procijepljenost, (trenutačno 63 posto) još nedovoljna.


Pozvala je građane da se i dalje pridržavaju svih epidemioloških mjera koje su na snazi, uključujući nošenje maski u zatvorenom prostoru, te dodala kako je preporučljivo da ih nose i oni koji jesu  cijepljeni,jer se u SAD-u pokazalo da je ukidanje obveznog nošenja maski za već cijepljene bila pogreška koja se brzo osvetila povećanjem broja zaraza.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!