10:11 / 09.10.2020.

Autor: M.M./Hina

U Sloveniji stanje sve ozbiljnije, opet više od 300 novozaraženih

Ilustracija (Kristina Stedul Fabac/PIXSELL)

Ilustracija (Kristina Stedul Fabac/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Unatoč novim mjerama u Sloveniji je epidemiološko stanje s Covidom-19 sve ozbiljnije.
Unatoč novim mjerama u Sloveniji je epidemiološko stanje s Covidom-19 sve ozbiljnije jer se po drugi dan zaredom bilježi više od 300 novih zaraza koronavirusom.

-
COVID-19: Više zaraženih po županijama, u Zagrebu 161 novi slučaj 

U Sloveniji je u zadnja 24 sata uz 3682 testiranih potvrđeno 363 novih zaraza koronavirusom, a još su četiri osobe umrle, objavila je u petak slovenska vlada. Time se broj zaraza od početka epidemije popeo na 7872, aktivnih je slučajeva 2865, a umrlo je ukupno 165 oboljelih. U bolnicama je trenutačno 138 pacijenata, od čega 22 na intenzivnom liječenju.

Od danas je u Sloveniji na snazi odluka vlade o zabrani okupljanja više od deset ljudi u javnim i privatnim prostorijama. Trgovine, javni uredi, pošte i slične ustanove moraju osigurati da u isto vrijeme u njima ne bude više od jedne osobe na 20 četvornih metara, uvedena su ograničenja za poslovanje lokala i gostionica koji će goste moći posluživati samo za stolovima, uz potreban razmak, dok su zabranjeni prijemi i domjenci na kojima se poslužuje jelo i piće.

Kako je sinoć  za Slovensku televiziju izjavio ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs, ako idućih dana te mjere ne budu dale željeni rezultat i broj novozaraženih na padne, onda će vlada razmisliti i o strožim mjerama i preporukama, a moguće je i postupno zatvaranje frizerskih salona i sličnih djelatnosti, kako je bilo na proljeće u prvom valu epidemije.

Hojs je potvrdio da se danas na zahtjev premijera Janeza Janše održava i sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost, s glavnom točkom oko razvoja epidemiološke situacije koja je ozbiljna.

Janša je početkom tjedna na konferenciji za novinare pozvao građane na odgovornost i solidarnost kroz strogo pridržavanje epidemioloških pravila, rekavši da će to biti svojevrsni društveni test, a da bi Slovenija u slučaju dramatičnog pogoršanje situacije i ulaska u tzv. crvenu zonu riskirala zatvaranje u općinske ili regionalne granice, sa svim društvenim i ekonomskim posljedicama, što treba izbjeći.

Prema planu koji je ovoj tjedan potvrdila vlada, Slovenija bi ušla u tzv. crvenu zonu, kad bi bilo potrebno ponovo proglasiti epidemiju, u onom trenutku kad broj zaraza na sto tisuća stanovnika u 14 dana prijeđe 140, te kad u bolnicama bude više od 250 oboljelih, od kojih 50 teže, te da bi u tom slučaju bile potrebne drastičnije mjere koje nitko ne želi i koje se uz disciplinirano ponašanju mogu izbjeći.

Prema stanju od srijede kad je zabilježeno rekordnih 387 zaraza i jedan smrtni slučaj, te kad je bio 131 oboljeli u bolnicama, od čega 21 na intenzivnim odjelima, stanje trenutno nije tako dramatično, ali se može pogoršati, pa neki epidemiolozi kažu da bi nastavi li se loš trend krajem mjeseca u Sloveniji bilo potrebno 300 postelja za Covid bolesnike, uz odgovarajuće medicinske timove koji bi za njih brinuli, što je problem jer bi se morali zaustavljati drugi programi.

Po izračunu modela znanstvenog Instituta "Jožef Štefan" koji radi modele razvoja epidemije za vladu, epidemija je u porastu i broj oboljelih udvostruči se svakih 13 dana. Zabrinjava i podatak da je u srijedu po prvi put broj potvrđenih zaraza među testiranima premašio deset posto i iznosio 10,59 posto.

Iz nacionalnog Instituta za javno zdravlje obavijestili su da će idućih dana zbog preopterećenja i premalog kapaciteta testiranje usmjeriti samo na "ranjive skupine" i sisteme, kao što su populacija u domovima za starije, zdravstvo i zajednička domaćinstva, što znači da će se izdavati manje odredaba o karanteni i da će mogućnost propuštanja zabilježenih kontakata biti veća.

Epidemiolozi također upozoravaju da je reprodukcijski broj širenja epidemije iznad 1,3, što je teško kontrolirati, a da bi se epidemiološka kontrola ponovo dovela u normalu trebalo bi da reprodukcijski broj padne na manje od 1.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!