14:08 / 24.01.2022.

Autor: T.D./HRT/Hina

U Sloveniji tri četvrtine testova pozitivno, skraćena izolacija

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Igor Kralj / Pixsell

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 8396 zaraza koronavirusom, uz čak tri četvrtine pozitivnih testova, a zbog brzog širenja omikron varijante virusa od ponedjeljka se izolacija zaraženih u većini slučajeva skraćuje, pa nakon sedam dana mogu na posao ako im je test negativan.

Broj novozaraženih manji je nego dan ranije, kad je potvrđenih rekordnih 13.911 zaraza, ali je 60 posto veći u odnosu na stanje prije sedam dana. Opet je iznimno visok postotak pozitivnih testova, koji iznosi čak tri četvrtine ukupnih testova.

Vlada je odluku o skraćivanju dana izolacije za zaražene donijela kako bi se spriječilo kadrovsko urušavanje esencijalnih djelatnosti, ali i gospodarstva zbog velikog broja karantena i izolacija, o čemu svjedoči podatak da je osam posto zaposlenih u trgovini zaraženo ili odsutno s posla zbog rizičnih kontakata.

Vlada je odbila prijedlog gospodarstva da se vrijeme izolacije skrati na samo pet dana jer drži da bi u sadašnjem trenutku to bio rizik za širenje zaraze.

Umjesto toga, poduzećima je preporučeno da pojačaju mehanizme nadzora u radnim sredinama kako se broj zaraženih ne bi povećavao. Direktor nacionalnog Instituta za javno zdravlje (NIJZ) Milan Krek kazao je da vodstva poduzeća imaju na raspolaganju sve načine da zaposlene uvjere kako se moraju cijepiti protiv COVID-a 19.

- One tvrtke koje ne osiguraju strog nadzor nad širenjem virusa imat će velike probleme i zbog izostanaka s posla morat će zaustavljati proizvodnju, upozorio je Krek u izjavi za Slovensku televiziju.

- U Sloveniji je u zadnja 24 sata s 11.104 PCR testiranja potvrđeno 8396 infekcija, uz 75,6 posto pozitivnih nalaza, a još je 18 oboljelih preminulo, objavio je u ponedjeljak Institut za javno zdravlje (NIJZ).

Sedmodnevni prosjek zaraza na dan povećao se na 10.480 slučajeva, a 14-dnevna incidencija na sto tisuća stanovnika na 5613, sa broj aktivnih slučajeva povećao se na 118.636, po podacima ministarstva zdravstva.

U bolnicama je trenutno 608 COVID pacijenata, što je jednak broj kao u nedjelju, dok je na intenzivnim odjelima 136 pacijenata.

Prema novoj procjeni NIJZ-a, epidemija je u velikom porastu, pa je njen vrhunac teško prognozirati.

- Vrh ovog vala epidemije vjerojatno će se dogoditi sredinom veljače, što bi značilo da se epidemija produžava sve do travnja, kazao je za medije direktor nacionalnog instituta za javno zdravlje dodavši da visok broj novih slučajeva dnevno očekuje i u ovom tjednu.

Prijašnje prognoze epidemiologa najavljivale su vrhunac epidemije i postupno smirivanje stanje krajem siječnja ili početkom veljače.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!